Ovi saveti će vam pomoći da postanete USPEŠAN PROGRAMER!

Čak i ako pokažete samo osnovni nivo sposobnosti – to može biti dovoljno za početak

  • 0

Nove tehnologije i uređaji umnožavaju se velikom brzinom. Tražnja za inženjerima zaduženim za razvoj softvera, koji imaju potreban set veština i znanja, zato neprestano raste. Bret Miler, predsednik kompanije „Custom Software by Preston“ (CSP), za portal „Mashable” govori o tome kako pojava novih tehnologija utiče na tržište rada. Milerova firma usešno posluje već više od 10 godina i uspeva da zadivi klijente vrlo efikasnim softverskim rešenjima na kojima rade timovi talentovanih inženjera.

Srećom za osobe koje žele da se bave razvojem softvera, u tehnologiji je toliko svakodnevnih novina da godine iskustva nisu uvek važne. Čak i ako pokažete samo osnovni nivo sposobnosti – to može biti dovoljno za početak. Međutim, na žalost razvojnih inženjera, mnoge od tih novih tehnologija ubrzo i nestanu. Put developera je zato stalno razvijanje i neprestano učenje.“

Poučen godinama iskustva, Miler savetuje kako možete postati i ostati uspešni na polju razvoja softvera.

Internet je osnovno polazište

Mnogi od najpopularnijih alata za razvoj softvera su besplatni onlajn (ili imaju probne verzije), a njihovi autori pružaju detaljne opise pojmova i tehnika uz pomoć kojih možete da naučite da ih koristite. Onlajn lekcije i informacije mogu pomoći programerima da prevladaju uobičajene poteškoće i „tačke stagnacije" u procesu učenja.

Ipak, da biste mogli da ih koristite, morate da imate dobre osnove i poznajete fundamentalne principe programiranja. Internet je takođe mesto putem koga možete lako pokazati svoju stručnost i spremnost bilo kroz izgradnju digitalnog uzorka (kao web stranice, na primer), ili objavljivanjem aplikacije u App Storeu. Jednostavna aplikacija može odmah istaknuti u prvi plan programerske veštine i sposobnosti i potvrditi vašu stručnost.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Na šta treba da obratite pažnju?

Posao i znanja:

U većini slučajeva to zavisi od posla za koji se odlučite. IT menadžeri obično određuju koja se od glavnih tehnologija koristi (ASP.NET, na primer), ali od pojedinih programera se očekuje i znanje  podvrsta tehnologije (kao što je LINQ, MVC i Ajax). Međutim, čak i ako određeni posao to ne zahteva, razumevanje i korišćenje savremenih metodologija i dizajnerskih obrazaca je nešto na čemu treba kontinuirano da radite. Osim što od posla dobijate platu, posao za koji se odlučite može da vam pruži dodatnu vrednost ukoliko se tokom rada upoznajete sa novim tehnologijama. To je takođe važno jer se na taj način programeri mogu kvalifikovati za sledeći posao ili poziciju.

Rizici „zastarelih“ veština:

Kako se u tehnologiji stalno pojavljuju neke novine, tako se skraćuje životni vek pojedinih programskih jezika  i verzija programa. Pojedine kompanije koje ne upotrebljavaju nove tehnologije tako ujedno i ograničavaju mogućnost razvoja programera i njegovo upoznavanje i rad sa novim konceptima.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Programeri zato i sami  moraju da nastoje da budu obavešteni o svim novinama i da ne dopuste da njihove veštine postanu prevaziđene. Neki programeri biraju posao po stabilnosti zaposlenja, ali čak i poslodavci koji pružaju tu stabilnost jednog dana mogu da ažuriraju svoje sisteme, te će  moderne veštine opet biti nužne.

Motivacija za učenje novih tehnologija u slobodno vreme:

Programeri se razlikuju po tome kako žele da provedu slobodno vreme. Neki ga koriste za učenje novih stvari i nastavljaju da se poigravaju tehnologijama čak i kad nisu na poslu. Drugima je pak potrebno da se potpuno odmaknu od svakodnevnog posla kako bi se pripremili za sledeći radni dan i nove zadatke.

Razvoj softvera je rizično zanimanje ako želite da dugoročno upotrebljivate samo određeni  jezik ili veštine. Moderna tehnologija pruža samo jednu sigurnu stvar: promenu. Ako želite uspeh, morate da pratite te promene.

Interesovanje za uređaje i platforme:

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Interesovanje programera za uređaje ili tehnologije može biti najveći podstrek u učenju, pa pomoću svojih veština možete pokrenuti i uspešno „plivati“ kroz celu svoju karijeru.

Potrebne veštine, konkurentnost i plata:

Dobar CV, godine iskustva i rad na razvoju softvera čini se da su postali manje važni u procesu zapošljavanja. Danas menadžeri sve više pri zapošljavanju obraćaju pažnju na specifične, određene veštine, te širok raspon veština ne znači nužno i lakše zaposlenje.

Sposobnost da prodate ideje:

App Store model, koji je postao vrlo popularan, daje programerima nove mogućnosti sticanja prihoda. Međutim, to što ste dobar programer nije dovoljno da biste zaradili novac od prodaje softvera. Programer mora da bude u stanju da prepozna odgovarajuću potrebu na tržištu i da ima marketinški plan za promociju proizvoda.

Foto: Profimedia/Fancy Foto: Profimedia/Fancy

Developeri moraju da preuzmu odgovornost za upravljanje sopstvenom karijerom. Bilo da ste stalno zaposleni, frilenseri, ili vodite svoju firmu – to ne umanjuje odgovornost. Morate da znate svoje prednosti i slabosti i kako da se pripremite za promene u industriji i na tržištu rada. Zato je veoma važo da još za vreme obrazovanja, osim stručnih veština, razvijate i ostale veštine, kao što su komunikacija i motivacija, ali i da stalno unapređujete i sebe, i svoje veštine i znanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA