NEMATE POSAO? Ako se bavite ovim, imaćete ga u sledećoj godini

Problem pronalaženja stalnog zaposlenja je već odavno poznat svima na našem podneblju. Prvi korak ka njegovom rešavanju jeste upravo spoznavanje oblasti koju želite dodatno da izučite

  • 0

Bliži se kraj godine i još jedan prelomni trenutak, kada ćete konačno morati da odlučite – čime želite da se bavite i gde možete da pronađete odgovarajuće radno mesto za struku koja vas zanima.

Problem pronalaženja stalnog zaposlenja je već odavno poznat svima na našem podneblju. Prvi korak ka njegovom rešavanju jeste upravo spoznavanje oblasti koju želite dodatno da izučite i u kojoj eventualno možete da se specijalizujete dovoljno da napravite iskorak i kvalifikujete se za sasvim novu branšu.

Ono što vam može pomoći pri tom izboru jeste i saznanje šta će biti traženo u narednom periodu i u kojoj sferi se očekuje najveći broj otvorenih radnih mesta. Sa ovim podacima, možete među datim oblastima da izaberete onu koja vam deluje najprimamljivije ili za koju već imate određenu praksu. Dodatna kvalifikacija je nešto što vam takođe može pomoći da iskristališete svoju odluku i da potražite rešenje u novoj oblasti ili na novom radnom mestu.

Zato smo izdvojili za vas zanimanja koja će u narednom periodu biti zanimljiva i u kojima će se javiti potreba za novom radnom snagom i profesionalcima. Možda će vam neka od ponuđenih zanimanja omogućiti da lakše odlučite šta je to čime biste mogli da se bavite u životu i da tako nađete i pravo radno mesto za sebe.

Programeri mobilnih aplikacija

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Kako se kompletna digitalna industrija polako ali sigurno seli na dlan jedne ruke, odnosno u mobilne, pametne telefone, mladi stručnjaci koji rade na razvoju softvera ovih spravica biće izuzetno traženi u narednom periodu. Danas na svom telefonu možete gledati televiziju, čitati novine, naručiti ručak ili platiti račune. A ovo je samo početak razvoja brojnih mogućnosti koje ova platforma može pružiti.

Ne samo da su potrebni operativni eksperti, već su neophodne nove ideje, koje bi unapredile ovaj sektor tehnologije i dale svoj doprinos nauci.

Industrijski psiholozi

Tek odnedavno poslodavci su počeli da prepoznaju značaj ove grane psihologije u organizaciji rada i unapređenju zadovoljstva, a samim tim i produktivnosti svojih zaposlenih. Do sada, ovim pitanjima su se bavili menadžeri za ljudske resurse, međutim, sada to polako preuzimaju obučeni psiholozi.

Procenjuje se da će se u narednih nekoliko godina tražnja za kadrovima iz ove oblasti povećati za preko 25 odsto. Upravo zato što dobra radna atmosfera donosi bolje rezultate psiholozi su potrebni da prate, analiziraju i unapređuju raspoloženje ljudi koji rade u kolektivu, a isto tako da  pomažu i u pojedinačnom razvoju svakog zaposlenog.

Web dizajneri

I do sada je ovo zanimanje bilo popularno, međutim, kako se veliki deo marketinških strategija seli na digitalne formate, tako i marketinške agencije koje se bave oglašavanjem na internetu rastu i šire svoj uticaj. To znači da će, zahvaljujući novim zahtevima potrošačkog društva, među kojima su i kreativni internet-sajtovi, digitalne aplikacije i i-mejl njuzleteri, web dizajneri ponovo dobiti svoj deo slave, a samim tim i dobre plate.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Ukoliko imate umetničkih sklonosti i želite da se bavite ovim poslom, razmislite o tome da se specijalizujete za web dizajn, odnosno da prilagodite svoja znanja postojećim zahtevima tržišta, koje se sada najviše oslanja na globalnu internet-mrežu.

Ekolozi

Imajući u vidu sve veće klimatske promene u svetu koji nas okružuje, raste i zabrinutost svih onih koji se bave ovim pitanjem. S obzirom na to da su potrošeni značajni resursi kako bi se ustanovio problem, sada je došlo vreme da se misli o rešenju. Međutim, kako je ovo već neko vreme goruće pitanje, ideje za rešavanje problema počele su da jenjavaju. Zato je potrebna nova radna snaga i inženjeri koji će doneti nove projekte i predloge načina kako situacija može da se poboljša. Ako imate sklonosti ka ovoj nauci, bacite se na učenje i pokušajte da rešite neki od trenutno najvećih globalnih problema.

Ideje su takođe potrebne i u oblastima robotike, medicinske nege, u finansijama, marketingu, ljudskim resursima i u mnogim drugim sferama. Razmislite o tome gde najpre vidite sebe, a potom učinite sve da se dovoljno obučite i da steknete znanja i početnu praksu kako biste mogli da se uključite u budući razvoj.

S obzirom na to da se ceo svet razvija u ritmu modernih tehnologija, predlažemo da upišete Visoku školu za informacione tehnologije i savladate veštine koje će vam biti od velike koristi za kasnije zaposlenje i rad. Obrazovni profili iz ove sfere će biti traženi još mnogo godina, kako u svetu, tako i kod nas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA