VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Pametne kuhinje će za nekoliko godina ući u masovnu primenu

- Bez povezane „pametne“ kuhinje nema ni pametnog doma u pravom smislu reči, ali su, za razliku od drugih oblasti, ovde izazovi nešto kompleksniji - napisao je Veselin Jevrosimović u svojoj kolumni

  • 2

Veselin Jevrosimović je u svojoj ovonedeljnoj kolumni u Informeru pisao o kuhinji i načinu na koji bi ona uz pomoć tehnologije mogla da se razvija u bliskoj budućnosti. Evo šta predsednik Comtrade grupacije misli o ovoj temi.

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Za uspeh je ključna lična inicijativa!

"Poznajem nekoliko domaćica koje kao neizostavno pomagalo pri spremanju hrane koriste tablet. Naravno, služi im za pronalaženje ideja, saveta, zanimljivih pristupa i novih recepata. Osim ovog savremenog tehnološkog pomagala, ostatak kuhinje po pravilu je „klasičan“, pa se uređaji, pogotovo veliki kuhinjski aparati, ne razlikuju bitno od onih koje su koristile naše bake. O ispravljanju ove nesrazmere intenzivno razmišljaju inovatori širom sveta, uključujući i najveće proizvođače.

Bez povezane „pametne“ kuhinje nema ni pametnog doma u pravom smislu reči, ali su, za razliku od drugih oblasti, ovde izazovi nešto kompleksniji. Jedan od problem sa kojima se susreću proizvođači jeste i činjenica da je životni vek velikih aparata, poput šporeta ili zamrzivača, poprilično dug, kao i da je razvoj novih modela zbog toga nešto sporiji. Drugo je pitanje koje su to funkcionalnosti koje bi nove modele učinile zaista upotrebljivim i korisnim.

Foto: Promo Foto: Promo

Za sada smo dobili različite primere, bilo na nivou prototipa ili komercijalnih modela, pa kada pogledam pravac u kojem se ideja „povezane kuhinje“ razvija, mogu da pretpostavim da ćemo u narednih nekoliko godina dobiti zaista zanimljive modele u masovnoj primeni. Na primer, postoji nekoliko varijanti frižidera i šporeta sa ugrađenom bežičnom vezom sa internetom, kamerama i pratećim softverskim aplikacijama. Time je moguće daljinski proveriti sadržaj i stanje namirnica, podesiti temperaturu i vreme pripreme hrane. Vidim da bi iste komponente mogle biti korišćene i za povećanje bezbednosti – na primer alarmiranje korisnika ako je rerna ostala uključena ili da ručak zagoreva. Jedan od predloga je i povezivanje tradicionalnih proizvođača kućnih aparata sa IT kompanijama kako bismo kroz simbiozu znanja i iskustava dobili najbolje rezultate."

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Velislav

    23. januar 2016 | 12:53

    Bez instrukcija sa tableta više ni na šolju. Ne znam kako su uopšte ranije kuvale one neupućene domaćice. Ta hrana mora da je bila skroz bezveze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA