Preminuo jedan od najvećih genija 20. veka (FOTO)

Marvin Minski je jedan od najvećih kompjuterskih naučnika u istoriji i osnivač je laboratorije za veštačku inteligenciju na vodećem tehnološkom univerzitetu na svetu - MIT

  • 3

Jedan od najvećih kompjuterskih naučnika u istoriji, Marvin Minski, preminuo je u 88. godini od izliva krvi na mozak.

Ovaj procesor funkcioniše kao LJUDSKI MOZAK, a ono što on ima u sebi će vas ZAPREPASTITI!

Minski je tvrdio da je inteligencija rezultat kooperacije ljudi i računara, kao i da je razlika između njih sve tanja.

Marvin je jedan od osnivača laboratorije za veštačku inteligenciju na vodećem tehnološkom univerzitetu na svetu MIT. Zajedno s još trojicom naučnika organizovao je 1956. godine jednomesečni istraživački projekat na Univerzitetu Darmaut, koji se smatra početkom razvoja ove discipline.

Kao vizionar, koji je već pedesetih godina, pre mikroprocesora i superkompjutera, opovrgavao tradicionalna shvatanja o razlici između ljudske i veštačke inteligencije, već 1970. godine dobio je Turingovu nagradu, svojevrsnu Nobelovu nagradu u području kompjuterske nauke.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Zauzimanjem za princip slobodnog širenja (digitalnih) informacija, Minski je ojačao i razvoj interneta. U praktičnom smislu, on je bio jedan od pionira u razvijanju „computer vision-a“, sposobnosti kompjutera da prepoznaje oblike, zatim veštačke ruke s osećajem dodira, naročito unapređene u današnjoj robotici, i neuralne mreže na kojoj se zasniva sposobnost kompjutera da uče (machine learning i deep learning).

Usput, uz rad na veštačkoj inteligenciji, koja je njegovo osnovno područje, Minski je razvio vrstu mikroskopa koji je i danas u širokoj upotrebi u biologiji.

Foto: Wikipedia/Steamtalks Foto: Wikipedia/Steamtalks

Njegova interesovanja su bila široka - bio je matematičar, pijanista, čak i kompozitor.

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA