VOZITE KOLA MISLIMA: Nemci prave auto kojim će upravljati - mozak! (VIDEO)

“Čitač misli” sa šesnaest senzora, koji se nalaze na glavi, dekodira električne signale iz mozga i omogućava vam da bez upotrebe ruku i nogu upravljate vozilom

  • 1

Dok brojne kompanije godinama pokušavaju da razviju efikasne, i po ceni široj populaciji prihvatljive, električne automobile, a Gugl pravi inteligentna vozila kojima ne treba vozač, vredni Nemci idu korak napred i već neko vreme najavljuju automobile u kojima će vozač - iako sedi u vozilu - moći da upravlja svojim mozgom.

Grupa naučnika iz berlinskih inovativnih laboratorija "Autonomos" na pragu je razvoja sistema "BrainDriver", koji će učiniti da pokreti rukama i nogama kojima upravljamo vozilom postanu suvišni. Vozači će takođe moći da upale motor, skrenu levo i desno, da ubrzaju i uspore, koristeći moždane talase.

Drugim rečima, dovoljno je samo misliti ispravno, a sve ostalo odradiće automobil sam.

Iako sve ovo zvuči kao neki naučno-fantastični film, voditelj projekta Pol Rohas i njegove kolege odlučni su u svojoj nameri da automobile s volanima pošalju u istoriju.

Kako će taj sistem funkcionisati?

Prvo što će vam trebati je takozvani "Emotiv neuroheadset" (EPOC) koji ćete morati da stavite na glavu. Uređaj je opremljen sa 16 senzora koji imaju mogućnost dekodiranja elektromagnetskih signala iz vašeg mozga. EPOC se potom povezuje s upravljačkom pločom automobila koja je opremljena laserima, radarskim senzorima i kamerama.

Bez obzira na ovaj obećavajući scenario, skeptici su zabrinuti jer od misli, pa do njenog sprovođenja u akciju mora proći određeno vreme, a problem mogu predstavljati i ljudi s različitim poremećajima pažnje poput ADHD-a ili vozači koji se nekulturno ponašaju.

Sa druge strane, svi se slažu da razvoj ovog sistema treba podržati pre svega jer bi se i paralizovanim ljudima omogućilo da upravljaju vozilima.

- Na projektu radimo nekoliko godina, ali on neće na puteve tako brzo. Još smo u razvojnoj fazi i želimo da dokažemo da je tako nešto moguće. Do pune kontrole vozila našim mozgom ipak će morati da prođe još puno vremena – rekao je Pol Rohas.

Ova tehnologija - koja se pre svega za automobile razvija u Nemačkoj - može biti korisna i u upravljanju drugim prevoznim sredstvima. Tako je grupa američkih naučnika testirala EPOC sistem na električnom skejtbordu. Uređaj na glavi prikupljao je električne impulse iz mozga i slao ih u Samsungov tablet, a njegov softver čitao je vozačeve misli i usmeravao skejt u smeru koji je on zacrtao u svojoj glavi. Električni skejt kontrolisan umom uspeo je da razvije brzinu do 50 kilometara na sat.

Pogledajte video koji dodatno objašnjava ovu novu, revolucionarnu tehnologiju:

(Izvor: Znanost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA