NEMOJTE ULETETI U ZAMKU: Evo koje reči treba da izbegnete na razgovoru za posao

Lako se može desiti da loš nastup baci u senku briljantnu biografiju. Zato se držite profesionalnih fraza i trudite se da delujete samosvesno – ni uobraženo, ni malodušno

  • 5

Situacija na tržištu rada nije najlepša. Mnogi ljudi čekaju priliku za sebe, šalju biografije i nadaju se da će biti pozvani na prvi krug razgovora za posao. Ne dobije svako šansu da ga intervjuiše poslodavac kakvog želi, pa se mnogi često zadovolje nešto lošijim izborom.

Način na koji ste napisali CV, njegova forma i profesionalnost i pre razgovora stvoriće određeni utisak koji će vaši potencijalni poslodavci steći o vama. Ukoliko taj prvi, preliminarni krug prođe dobro i dobijete poziv da dođete na razgovor za posao, morate biti svesni toga da prava igra tu tek počinje.

Morate biti svesni toga da ne znate ko vam je konkurencija. Baš zato morate dati sve od sebe da ostavite dobar utisak, jer je intervju trenutak kada vaš poslodavac donosi odluku. Lako se može desiti da loš nastup baci u senku briljantnu biografiju. Zato se držite profesionalnih fraza i trudite se da delujete samosvesno – ni uobraženo, ni malodušno. Kako bismo vam u tome pomogli, nabrojaćemo nekoliko reči i fraza koje svakako morate izbegavati.

Nervoza

Imajte u vidu to da nijedan poslodavac nije oduševljen idejom da zaposli radnika koji ima manjak samopouzdanja. Imajući u vidu da je ovo jedan od najvažnijih preduslova da bi zaposleni bio uspešan u tome što radi, možda je najbolji savet u ovoj situaciji da se pravite da je sve u redu, pa će neminovno u nekom trenutku i ta nervoza nestati iz vašeg sistema.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Plata

Pregovori vezani za finansijsku kompenzaciju za vaš rad vode se tek u poslednjim fazama razgovora za posao – kada ste i vi, a i vaš potencijalni poslodavac saglasni u ideji da biste želeli da sarađujete. Ako uvedete pojam plaćanja u priču već na početku, vaš potencijalni poslodavac će steći ideju da ste tu samo zbog novca, a da vas misija kompanije ni ne zanima. A to je ozbiljan minus u njihovim očima.

Slabosti ili mane

Iz kog razloga biste i pomislili da se dotaknete ovih tema? Došli ste da obezbedite sebi posao, a ne da vas izbace nakon 10 minuta. Pričajte o svojim postignućima, uspesima, dobrim projektima koje ste uradili ili rezultatima na fakultetu. Postoji veliki broj pozitivnih primera kojih se možete prisetiti kako biste održali tok razgovora u dobrom duhu.

Potrebe

Foto: Foter/Victor 1558 Foto: Foter/Victor 1558

Ako odmah počnete da govorite o svojim potrebama, ostavićete utisak nekoga ko je težak za saradnju i ne može se jednostavno zadovoljiti. U tom trenutku, kada ste u poziciji kandidata, jedine potrebe o kojima treba da razmišljate jesu one koje vaš potencijalni poslodavac ima, a da se tiču vas. U kasnijoj fazi će sigurno biti prilike da se povede razgovor i o tome što vama treba, ali sačekajte da vas prvo pitaju za to.

Psovke

Možda i nema previše potrebe da se ovo obrazlaže, ali jasno vam je da korišćenjem bilo kolokvijalnog ili uličnog rečnika za vreme razgovora za posao ostavljate utisak neprofesionalnog i neozbiljnog kandidata. Ponašajte se kao profesionalac.

Sada kada vam je malo jasnije šta treba da izbegavate i na šta treba da se koncentrišete, svakako ćete imati više uspeha u razgovorima koji su pred vama. Ne dozvolite samo da vas trema obori pred menadžerom za ljudske resurse i uvek se setite – i oni su nekada, isto kao i vi, bili na razgovoru za posao i verovatno sedeli u istoj stolici kao i vi sada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    14. februar 2016 | 13:14

    Plata je na prvom mestu.Pricajte vi sta hocete,ako se odmah ne dogovorite za placanje,bicete jeftina radna snaga koju nece ni platiti

  • Momo

    14. februar 2016 | 12:00

    Kakav razgovor za posao kad je sve namješteno! A,ako ipak dodješ do razgovora evo jedan savjet-NEMOJTE NIKADA PITATI KOLIKO JE PLATA I IMATE LI NERADNI DAN! U suprotnom ce se poslodavac naljutiti i izbaciti vas na glavu:) čuj molim te koliko je plata i slobodni dani,hahahahah,ooooo bože...

  • renata

    14. februar 2016 | 12:37

    Vzno je steci neku vestinu, znanje i usavrsavati se. Nije bitno da li je zanat ili fakultet. Pokazati da ste uvek spremni da ucite i saslusate savet. Moj sin je pre par meseci diplomirao i vec dva posla je u medjuvremenu odbio i prihvatio treci koji mu vise odgovara. Vec mu je pocetnicka plata znatno visa od proseka. Zato deco, ucite ono sto se trazi a i sto volite, pa ce i Srbija postati dobro mesto za zivot. Ne nasedajte na price da posla nema, da skola ne vredi. Glavu gore i zivite svoj san a ne san roditelja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA