KINEZI GRADE TELEPORT: Putujte na more u deliću sekunde (VIDEO)

Ono što smo do sada gledali samo u "Zvezdanih stazama" i drugim sličnim kultnim naučno-fantastičnim ostvarenjima, sada bi moglo da postane realnost zahvaljujući naučnicima sa Šangajskog univerziteta

  • 1

Iako nam teleportacija još zvuči kao nedosanjani san iz naučno-fantastičnih filmova, možda i nije toliko daleko koliko se čini.

Kineski fizičari su pre dve godine uspeli da teleportuju fotone na udaljenost od 16 metara, a sada isto pokušavaju da naprave na udaljenosti od 97 kilometara od početne do tačke teleportacije.

Fizičari sa Šangajskog univerziteta ponovo pokušavaju da bez fizičkog ketanja pomere predmet od jedne do druge tačke.

Prema pisanju časopisa "Technology Review", ideja nije da se teleportuje sam predmet, već informacije koje ga opisuju, odnosno fotoni od kojih se sastoji. Naučnici koriste lasere i zavidnu optičku opremu kako bi premeštali fotone, tako da su sve bliži postizanju cilja kojim bi ostvarili dosad nemoguće.

Čini se da su nam avanture kapetana Kirka i Spoka na dohvat ruke.

Pogledajte kako je to izgledalo krajem šezdesetih godina u mašti umetnika:

(Izvor: Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Banex

    24. novembar 2012 | 23:39

    Ovo znaci da ako bi (za 50-ak godina kad bude dostupno za ljude i budemo radilo na ljudima) usao u teleport i teleportovao se, kao sto spominjete, na more, to ne moru ne bi bio ja nego moja kopija, a ja bi ili bio unisten ili bi ostao na istom mestu? Posto kazu da se ne teleportuje objekat nego se pravi isti na osnovu njegovih karakteristika?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA