BUDUĆNOST SADA: Diznijeva tehnologija od svega pravi tačskrin! (VIDEO)

Nova tehnologij, koja i od površine vode može da napravi površinu kojom možete da kontrolišete druge uređaje, može imati razne primene: od odgoja dece do daljeg napretka u gradnji "pametnih kuća"

  • 0

Naučnici "Disney Research-a" rade na novoj naprednoj tehnologiji prepoznavanja dodira. Dok današnja poznaje samo pojedinačne frekvencije, ova nova bi trebalo da radi na principu osećaja kapacitivnog signala višestrukog broja frekvencija. U skladu s tim, kompanija Dizni razvila je senzorski sistem "Touche".

U sistemu se nalazi tehnologija SFCS ("Swept Frequency Capactive Sensing") koja prepoznaje načine na koje možemo manipulisati objektima. On tako prepoznaje koliko prstiju smo uronili u posudu s vodom, ali i koliko smo prstiju stavili na sto, jesmo li stavili samo dlan ili smo naslonili lakat.

Ova tehnologija ima širok raspon primene. Korisna je i za sve uređaje sa zaslonima osetljivim na dodir, odnosno smartfone i tablete. Ovaj novitet može se primenjivati na sve površine i predmete u našoj okolini.

S novom naprednom tehnologijom korisnici će moći da kontrolišu svoj mobilni uređaj ili da izaberu muziku koju žele da slušaju s naredbama koje daju pomoću svojih ruku ili tela. Ako želite da pojačate ili smanjite zvuk na svom Ajpodu ili Ajfonu na dlan stavite dva prsta.

Tehnologija ugrađena u krevet omogućiće, nakon što ste legli, slanje signala kućnoj mreži da priguši ili ugasi rasvetu. Osetiće i kad zaspite pa će u tom slučaju ugasiti televizor, računar, rasvetu i mnoge druge stvari.

Naučnici ovaj novitet žele da uvedu kao dodatak tehnologiji "pametnih domova" što znači da dodatne komande više nisu potrebne jer će pametni senzori iz pokreta "pročitati" vaše misli.

Iz Diznija se nadaju da njihova nova tehnologija uveliko pomoći roditeljima pri odgoju dece. U tom slučaju senzori bi trebalo i najmanju decu da upozoravaju ako hranu diraju rukama umesto priborom za jelo. Upozoravaće i kad koristimo neadekvatan pribor, na primer, kad uronimo kineske štapiće u posudu sa žitaricama. Buduće inženjere vazduhoplovstva nova tehnologija trebalo bi da ukori ako zaborave da pričvrste koji šraf na elipsi i tome slično.

Dizni nije jedina kompanija koja radi na ekranima i površinama osetljivim na dodir. "Mekovi" i "androidi" dopuštaju korisnicima da kontrolišu muziku, dok kod "Xbox 360 Kinekta" korisnici postaju vlastiti daljinski upravljači.

Pogledajte kako to izgleda:

(Izvor: Net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA