VIŠE NEĆEMO MORATI DA PAMTIMO LOZINKE: Android telefoni će sami KUCATI ŠIFRE umesto nas

Google je ovu tehnologiju već testirao na nekim univerzitetima, a od sledećeg meseca počeće s njenim testiranjem u nekim bankama

  • 4

Brojne tehnološke kompanije pokušavaju da nađu rešenje koje će zameniti klasične lozinke, a čini se da je kompanija Google na pragu ovog otkrića. Naime, novo rešenje čuvene kompanije koje bi trebalo da se pojavi krajem ove ili početkom sledeće godine omogućiće prijavljivanje na različite servise bez upisivanja lozinki, PIN kodova, stavljanja prsta na senzor i slično.

ANDROID N STIŽE NA JESEN: Pogledajte 7 novih opcija koje ćete OBOŽAVATI!

Projekat je nazvan Project Abacus, a on će sve vreme prikupljati podatke o korisničkim navikama pri korišćenju uređaja i lokacijama na kojima se koriste aplikacije, a koristiće se i prepoznavanje glasa i lica.

Na temelju svih tih podataka sakupljaće se bodovi (Trust Score) na osnovu kojih će telefon ili tablet znati da li ga koristi njegov vlasnik.

S obzirom na to da će telefon znati ko ga koristi neće biti potrebe za upisivanjem lozinki za pristup određenim servisima, jer nema potrebe ponovo dokazivati svoj identitet.

Foto: Flickr/Mr. Cacahuate Foto: Flickr/Mr. Cacahuate

Broj pomenutih bodova neće biti isti za korišćenje svih servisa, pa će tako za dokazivanje identiteta prilikom igranja mobilnih igara trebati manje bodova u odnosu na prijavu na neki bankarski servis.

U slučaju da broj bodova nije dovoljan, onda će korisnici ipak morati da upišu klasičnu lozinku, koristiti dvostruku potvrdu, senzor otisaka prstiju i slično.

Google je ovu tehnologiju već testirao na nekim univerzitetima, a od sledećeg meseca počeće s njenim testiranjem u nekim bankama pa, ako testiranje prođe uspešno, krajem godine biće dostupna developerima koji razvijaju aplikacija za ovu mobilnu platformu.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: techcrunch.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogi

    24. maj 2016 | 15:04

    A jel? A sto moja tabla kuca sama vec dve godine?!

  • IQ

    24. maj 2016 | 21:38

    Već poznata stvar, prava stvar je u tome da privatnost ni ne postoji, lažan osećaj sigurnosti i ništa više.

  • Miloš

    24. maj 2016 | 19:15

    Koliko znam već deceniju je moguće da uređaj zapamti lozinku i unese je sam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA