≫ 

Šest trikova pomoću kojih ćete produžiti život bateriji na telefonu

Kako ne biste morali stalno da nosite punjač sa sobom, daćemo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da sačuvate još malo energije u vašem telefonu, dovoljno da izdrži do prvog priključka

  • 4

Činjenica je da su nam smartfoni olakšali život. Međutim, sve prednosti traju samo dok nam traje baterija, odnosno dok ne čujemo poznati pištavi zvuk notifikacije ili ne vidimo crni ekran koji ne reaguje.

Imajući u vidu sve ove brojne pozadinske procese koji se dešavaju kod novijih generacija telefona, a posebno onih sa Android softverom, u kombinaciji s korišćenjem aplikacija, lako se da zaključiti zašto je bateriji potrebno daleko manje vremena da se isprazni. Kako ne biste morali stalno da nosite punjač sa sobom, daćemo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da sačuvate još malo energije u vašem telefonu, dovoljno da izdrži do prvog priključka.

Tamna pozadina na ekranu

Poznato je da ekran troši najviše energije, s obzirom na intenzitet boja, jačinu svetla i na različite prikaze koje treba podržati u svakom trenutku. Naš savet koji vam može pomoći da uštedite malo energije na telefonu jeste – koristite pozadinu tamnijih boja i slabijeg intenziteta svetla.

Takođe, možete koristiti i tamniju temu, pa će vam prilikom svakog otvaranja različitih aplikacija pozadinska slika biti tamna. Ekrani novijeg datuma koriste takvu tehnologiju da se LED diode pale samo kako bi osvetlile piksele svetlih boja. Međutim, ako se vi odlučite za crnu, tamnoplavu, tamnosivu ili neku sličnu boju, one se uopšte neće uključivati i tako ćete uštedeti dosta energije koja će vam biti potrebna kasnije.

Foto: Flickr/Jared721 Foto: Flickr/Jared721

Nemojte koristiti opciju automatskog osvetljavanja

Ovu opciju ima gotovo svaki Android telefon i možete je najčešće naći u padajućem meniju koji ćete prevući s vrha ekrana ka dnu. Osvetljenost, kao što smo već rekli, troši najveći procenat energije vaše baterije, a koristeći ovu opciju neretko se dešava da je vaš ekran daleko svetliji nego što vam je potrebno.

Podesite osvetljenost na neku nižu vrednost i kada vam zatreba svetlija nijansa, jednostavno pristupite ovom meniju i pojačajte je. Ne treba vam mnogo truda i vremena za to, a uštedećete bateriju.

Proverite šta oduzima najviše energije bateriji

Pristupite podešavanjima, a zatim otvorite odeljak „Baterija” kako biste videli po stavkama šta troši najviše struje od svih aplikacija koje koristite. Analizirajte ove rezultate, a zatim isključite ili deinstalirajte sve programe koji vam nisu potrebni i koji nepotrebno oduzimaju energiju. Ovde ćete odmah uočiti ono o čemu smo već govorili, a to je da ekran zapravo troši najveći deo baterije, pa razmislite još jednom o podešavanjima koja ste namestili.

Foto: Flickr/Julien GONG Min Foto: Flickr/Julien GONG Min

Pokušajte da sami osvežavate mejlove i notifikacije

Ovo zvuči kao nešto što zahteva napor, međutim, ukoliko biste sami ručno ulazili posebno u svaku aplikaciju i proveravali da li vam je stiglo nešto novo, uštedeli biste znatnu količinu energije. Ukoliko se bavite poslom za koji vam je i-mejl važan u svakom trenutku, ovaj trik možda ne može mnogo da vam pomogne. Međutim, ako svoj telefon koristite uglavnom za društvene mreže i fotografisanje, razmislite o ovoj opciji i disciplinujte se – jednom u pola sata osvežite sve aplikacije kako biste videli da li imate novu notifikaciju.

Koliko zaista koristite sve „zanimljivosti”?

Javljanje pokretom ruke nadole, utišavanje spuštanjem telefona, brisanje poruka mućkanjem, zumiranje pomeranjem gore-dole – koliko zaista koristite sve te opcije koje vam nude senzori pokreta?

Ukoliko niste obožavatelj ovih sitnica, onda ih isključite, jer na tome gubite mnogo struje. Ne samo da telefon treba da odradi funkciju koju mu zadate, već mora da aktivira senzore koji će osetiti svaki vaš pokret, definsati radnju, pa tek onda izvršiti zadatak. Imajte razumevanja – koristite ekran osetljiv na dodir i provedite više vremena bez punjača.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Izbrišite sve što se mrda i ažurira na vašem ekranu

Ukoliko imate animiranu pozadinu, ne možete očekivati da vam baterija traje dugo. Zapravo, vrlo je moguće da ćete već nakon desetak sati morati ponovo da se priključite na punjač. Takođe, ako imate stvari kao što su „najnovije vesti na vašem ekranu” ili „najnovije epizode vaše omiljene serije”, koji se na svakih par minuta ažuriraju kako biste došli do novih informacija, to će uticati na životni vek vaše baterije.

Deaktivirajte sve što vam nije od preke potrebe i čemu možete pristupiti samostalno kroz aplikaciju i ne razmišljajte o tome koliko će vam još telefon biti uključen.

Ovo su samo neki od trikova koje možete iskoristiti. Ako već imate pametni telefon, onda se trudite da ga pametno koristite i ne opterećujete bateriju sitnim i perifernim dodacima koji vam više otežavaju život nego što ga čine boljim. Ako sačuvate bateriju i produžite joj životni vek, onda možete da počnete da razmišljate o novim aplikacijama koje vam zapravo mogu pomoći. A ako i sami imate ideju za neku od takvih aplikacija koje još ne postoje, edukujte se na studijskom programu iz razvoja mobilnih aplikacija i napravite nešto što će biti neopterećujuće za bateriju, a zaista olakšavajuće za život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MNE

    5. jun 2016 | 12:15

    Ovo je tuzno sa ovim baterijama. Platio sam tel 600e i moram da ga punim 2x na dan ili da na premium telefonu radim ove zajebancije da ne bih punjac stalno nosio sa sobom

  • Миш

    6. jun 2016 | 01:19

    Шта је најбоље урадити? Па смањиш осветлење, искључиш 3г мрежу, пошто на Андроиду дође доста апликација које не можеш обрисати, осим ако телефон није рутован, једноставно те апликације само угасите. Обришете и те клеанере ако сте скинули као нпр за чишчење рама итд и батерија ће вам колико толико дуже да траје.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA