HUAWEI ŽELI DA ZA 5 GODINA SVRGNE APPLE I SAMSUNG SA TRONA: Evo kako će to da uradi

Huawei iz Šendžena je jedan od najvećih svetskih dobavljača telekomunikacione opreme, a u zadnjih pet godina kompanija je drastično porasla i na tržištu mobilnih telefona

  • 3

Kineski mobilni gigant Huawei želi da u narednih pet godina svrgne sa trona Samsung i Apple i na taj način postane najveći proizvođač pametnih telefona na svetu sa 25 odsto udela na tržištu.

KINEZ ZA KOJIM SVI UZDIŠU: Nakon 7 dana provedenih sa novim Huawei telefonom, nismo mogli da se odvojimo od njega!

- Želimo da postanemo proizvođač pametnih telefona broj jedan u svetu. To je veliki cilj, ali imamo strpljenja - izjavio je Ričard Ju, predsednik odeljenja potrošačke elektronike u kompaniji Huawei.

Huawei iz Šendžena je jedan od najvećih svetskih dobavljača telekomunikacione opreme, a u zadnjih pet godina kompanija je drastično porasla i na tržištu mobilnih telefona.

Kineski gigant polako smanjuje jaz koji postoji između njega i Samsunga i Apple, a toj tvrdnji u prilog ide i činjenica da se rast ove dve kompanije usporio, dok se prodaja Huawei telefona u prvom fiskalnom kvartalu ove godine povećala za 59 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Huaweijev udeo na tržištu iznosi 8,3 odsto, dok je Samsungov 23, a Apple-ov  15 odsto.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

I dok povećava udeo na tržištu, Huawei se istovremeno fokusira na vrhunske uređaje, kao što je njihov novi flegšip model P9 koji ima dve kamere na poleđini nastale u saradnji sa čuvenom nemačkom kompanijom Leica.

- Naš rast najviše dolazi od premium uređaja. Ako želite da budete vodeći proizvođač, morate biti predvodnik i u "high-end" segmentu - rekao je Ričard Ju, napominjući da će partnerstvo između kompanije Huawei i Leica biti dugotrajna saradnja, kao i da on očekuje da će se ona nastaviti u narednih pet godina.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Pored mobilnih telefona, Huawei nastoji da postane lider i u drugim, novim tehnologijama, kao što je na primer virtuelna stvarnost. U saradnji sa kompanijom Google, Huawei planira da na jesen ove godine napravi smartfon koji će biti kompatibilan sa platformom za virtuelnu stvarnost Daydream.

Kineska kompanija dosta ulaže i na istraživanje, pa je samo u prošloj godini uloženo 9,2 milijardi dolara u razvoj i istraživanje. To je više i od Apple-a koji je uložio 8,1 milijardi dolara, a manje od Samsunga koji je uložio 12,5 milijardi dolara.

(Telegraf.rs / Izvor: wsj.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA