PROŠLOST BUDUĆNOSTI: 1923. godine su ovako zamišljali automobil 1973! (FOTO)

"Helikola" je trebalo da budu sagrađena od laganih materijala, i okružena neuništivim staklom, dok bi se njima upravljalo ne staromodnim volanom već kontrolnim panelom s dugmićima. Koliko proročki!

  • 0

Kada neko spomene leteće automobile, obično nam na pamet padnu naučno-fantastična predviđanja iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, ali malo je poznato da je ideja o kolima koja lete stara gotovo koliko i sam automobilizam.

Maja 1923. godine u časopisu "Nauka i izumi" predstavljen je leteći dvotočkaš za koji su tada dizajneri mislili da će 1973. godine (dakle, pedeset godina "kasnije") biti savršeno normalna stvar i odgovor na gužve koje su već tada vladale ulicama američkih gradova: posebno Njujorkom.

Nazvao "Helikola", trebalo je da bude napravljen od laganih materijala, zatvoren "neprobojnom, negorivom i staklolikom strukturom", sa žiroskopima koji održavaju stabilnost. Umesto volana, bio bi kontrolisan pomoću panela sa dugmićima.

Ovaj koncept osmislio je niko drugi do otac savremene naučne fantastike Hugo Gernsbek, koji je smatrao da je on jedini način da se reši problem saobraćajnih gužvi u nezvaničnoj "prestonici sveta".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA