NADZOR IZ SVEMIRA: Rusi satelitima kontrolišu ilegalnu proizvodnju alkohola

Snimanje bi se vršilo infracrvenim zracima, kamere bi pokrivale po jedan kvadratni metar zemlje jednim pikselom, a svaka fotografija bi koštala 500 dolara

  • 0

Ruske vlasti razmatraju mogućnost korišćenja satelitske tehnologije i opreme za pronalaženje ilegalnih pogona za proizvodnju alkohola, kako bi snimanjem infracrvenim zracima iz vazduha otkrivali tajne laboratorije, kao što se u nekim zemljama otkrivaju plantaže narkotika.

Prema pisanju lista "Izvestija" za razvoj ove metode Federalnoj službi bezbednosti biće potrebno više od četiri miliona rubalja (100.000 evra), a za izradu kamera koje će pokrivati jedan kvadratni metar zemlje jednim pikselom i sistema za nadgledanje već je prijavljeno nekoliko kompanija.

Izrada svake fotografije koštala bi po 500 američkih dolara, a snimljeni podaci bili bi prikazivani u tri formata - vidljivom, infracrvenom i radarskom.

Tehnologija bi trebalo da omogući vlastima ne samo da otkriju mesta gde se ilegalno proizvodi alkohol, već i da kontrolišu da li zvanični proizvođači prekoračuju količine alkohole koje smeju da proizvedu.

Pravnici međutim smatraju da Agencija za nadzor alkohola ne bi mogla da ostvari svoju zamisao bez kršenja zakona, jer bi vlasti špijuniranjem iz svemira prekršile pretpostavku nevinosti onih koje posmatra.

Iako je u Rusiji tokom prošle godine značajan broj proizvođača alkohola ostao bez licence, za mnoge od njih se sumnja da su nastavili sa ilegalnom proizvodnjom, a vlasti žele da se u okviru borbe protiv alkoholizma izbore i sa ovim problemom.

Prodaja alkohola u Rusiji nije dozvoljena tokom noćnih sati, a od zabrane je izuzeto samo pivo i pojedine vrste koktela koje ne sadrže visok procenat alkohola.

Takođe, u ruskim apotekama nije dozvoljena prodaja medicinskog alkohola u tečnom stanju, već je moguće samo kupiti kesice sa gazom koje su natopljene alkoholom.

Alkoholizam je i dalje jedan od najvećih problema ruskog društva i smatra se ključnim razlogom kraćeg prosečnog životnog veka građana Rusije u odnosu na većinu drugih.

Prema podacima zdravstvenih službi, više od 2,5 miliona građana boluje od alkoholizma dok oko 1.000 svakodnevno umire od konzumiranja alkohola ili od posledica koje su izazvane njegovim konzumiranjem.

(Izvor: Tanjug / Foto: ESA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA