Poslušajte ova 4 saveta kako biste lako došli do posla

Mnogi i dalje nisu sigurni kako da se ponašaju da bi ostavili što bolji utisak na intervjuu za posao

  • 0

Prema podacima Zavoda za statistiku, nezaposlenost je u Srbiji i dalje problem koji muči većinu populacije. Zato je važno da svi, i mladi i stari, nauče kako da do posla dođu jednostavno. A jedan od obaveznih koraka na tom putu jeste razgovor s budućim poslodavcem.

Mnogi i dalje nisu sigurni kako da se ponašaju da bi ostavili što bolji utisak na intervjuu za posao.

Intervjuisanje kandidata za posao traje u proseku od 20 do 30 minuta, koje možete iskorisiti da dokažete svoje znanje i umeće, samopouzdanje, ali i poznavanje kompanije u kojoj biste želeli da radite.

Evo kako da se tada pokažete u najboljem svetlu.

Ne pomišljajte da odete na razgovor za posao nepripremljeni

Ako mislite da možete da dobijete posao a da prethodno niste stigli da se dovoljno pripremite za intervju, prevarili ste se. Potrebno je dobro se obavestiti o politici kompanije, njenim zaposlenima, kotiranju na tržištu, uslugama i proizvodima koje ona nudi, a nekad je potrebno i posebno istražiti sve što je od značaja za rad u toj firmi, jer u protivnom nećete dokazati da ste dovoljno zainteresovani za poziciju za koju ste se prijavili.

Ne zaboravite da je vaš fizički izgled veoma važan. Obucite se u skladu s pravilima kompanije, jer se prvi utisak stiče već nakon 30 sekundi. Suknja ispod kolena, košulja i poslovne cipele su idealan izbor za žene, dok muškarci mogu obući košulju i pantalone, ali patike nikako ne bi trebalo obuti. Raspitajte se o radu kompanije, istražite njihov sajt i pripremite odgovore na pitanja koja očekujete.

Sakrijte nervozu i pokažite samopouzdanje

Kašnjenje na razgovor za posao je apsolutno nedopustivo. Ako stignete na razgovor za posao ranije, pokazaćete vašem budućem poslodavcu da imate inicijativu i želju za uspehom, ali s druge strane, ako poranite više od 15 minuta, pokazaćete da ne znate osnovna pravila bontona.

Foto: Profimedia/Tetra Images Foto: Profimedia/Tetra Images

Zaboravite na mobilni telefon u čekaonici, pokažite zainteresovanost i nasmejte se svima, jer ćete tako svojom energijom zračiti i oraspoložiti i druge.

Ostavite HR menadžera bez reči

Ako ste uradili domaći zadatak pre intervjua za posao kako treba, onda se nemojte plašiti ovog sastanka. Budite smireni, pokažite šta sve znate i iskoristite ovo vreme na najbolji način.

Pružite ruku HR menadžeru, osmehnite mu se, ne prekidajte ga dok vam postavlja pitanja, udahnite vazduh pre nego što započnete svoje izglaganje, recite prvo ono što je najvažnije, a zatim obrazložite priču.

Sve dok možete da kontrolišete tok razgovora, on će proći u najboljem redu. Oslobodite se i krenite u pohod na uspeh.

Obogatite CV stručnim veštinama

Foto: Pixabay.com Foto: Pixabay.com

Što vam je bogatija radna biografija, to je veća šansa da dobijete posao. Zato je važno da, pored formalnog obrazovanja, svoj CV bogatite i drugim veštinama koje garantuju dobru zaradu. Brojne jednogodišnje kurseve iz sfere danas neophodnih informacionih tehnologija možete pronaći na ITAcademy, međunarodnoj školi za edukaciju i informatiku.

Na njoj uz pomoć uglednih profesora svi polaznici dobijaju praktična znanja iz oblasti dizajna, programiranja, administracije, IT biznisa i programiranja za veb-aplikacije. Sa ovakvom stavkom u CV-ju šanse za dobijanje posla biće vam mnogo veće (a pritom ćete jednostavno naučiti i kako da za kratko vreme savladate veštine koje mnogima zadaju glavobolju).

Uz pomoć ova četiri saveta lako ćete ostaviti dobar utisak na razgovoru za posao, rešiti dilemu kako treba da se ponašate u ovakvoj situaciji i doći do posla koji toliko želite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA