Ovo su najtraženiji programski jezici koji se koriste u celom svetu

Portal Top programing languages (topprogramminglanguages.com) uradio je istraživanje i otkrio koji su to programski jezici koji se najviše koriste i traže u svetu

  • 0

Vaša novogodišnja odluka je da postanete programer? Portal Top programing languages (topprogramminglanguages.com) uradio je istraživanje i otkrio koji su to programski jezici koji se najviše koriste i traže u svetu.

 

Java

 

Težina: 3 (od 1 do 5)

 

Šta je Java: Java je programski jezik koji je prisutan od devedesetih godina.

 

Iako je jezik „open source“, što znači da svako može slobodno da ga koristi, trenutno je u vlasništvu kompanije „Orakl” (Oracle Corporation), koja ga održava.

 

Java je dizajnirana kao jezik koji bi mogao da se pokrene na bilo kom uređaju, pa se zahvaljujući tome ovaj jezik koristi za razvoj softvera za računare, pametne telefone, pa čak i pametne TV uređaje.

 

Zašto bi trebalo da ga naučite: Java je jedan od najvažnijih i najtraženijih jezika. I velike i male kompanije imaju aplikacije koje su pisane u ovom jeziku. To znači da, ako imate ideju za inovativan tip poslovnog softvera, Java je verovatno najbolji jezik za vas. Isto važi i u slučaju da imate odličnu ideju za novu aplikaciju za Android, jer je Java omiljeni izbor među razvojnim inženjerima, developerima.

 

Primena i primeri: Mnoge od najpopularnijih aplikacija za Android, kao što su Angry Birds, Temple Run i Candy Crush Saga su napisane u Javi. Isto važi i za veći deo poslovnih softvera koje svakog dana koriste avio-kompanije, vladine organizacije i brojne kompanije sa liste Fortjun 500 (Fortune 500).

 

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

 

Kome trebaju Java programeri: Upravo zato što se ovaj jezik naširoko koristi, postoji veliki broj kompanija kojima su potrebni Java programeri na različitim pozicijama. Solution Developer, JEE Application Developer, softverski inženjer i Senior Java Developer – sve su to nazivi pozicija na kojima rade Java programeri.

 

Kompanije  kao što su eBay, JP Morgan i Google veoma rado zapošljavaju dobre Java programere. Prosečna plata u Srbiji iznosi oko 100.000 RSD mesečno (informacije sa portala Info-plate), a u svetu dostiže i 8500$.

 

C

 

Težina: 3

 

Šta je C: Mnogi ljudi u programerskoj zajednici smatraju da je C „otac“ svim modernim programskim jezicima. Za to postoje dva razloga:

 

1) C je razvijen još 1970, kada su računari bili veličine cele sobe.

 

2) Mnogi od današnjih jezika kao što su Java, C ++ i Piton su nastali pod direktnim uticajem C jezika.

 

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

 

Iako je tako „star“, C je još jezik koji se veoma često i rasprostranjeno koristi, a verovatno će ostati relevantan i još mnogo godina. C programski jezik je pogodan jer sprovodi procese uz korišćenje što je manje moguće memorije.

 

Zašto bi trebalo da ga naučite: Većina dobrih programera zna više jezika. Ako nameravate da naučite više od jednog jezika, C je dobar izbor.

 

Ako ste odlučili da počnete da učite programiranje od ovog jezika, biće vam potrebno malo više truda u početku, zbog čega mnogi odustaju. Međutim, ne dozvolite sebi da se odmah obeshrabrite, jer ćete uvideti da će vam nakon učenja programskog jezika C učenje bilo kog savremenog jezika, kao što su Objective C, C ++ ili PHP ići mnogo lakše.

 

Primena i primeri: C je prilično moćan jezik. Zbog svoje snage je idealan ako želite apsolutnu kontrolu nad svojim softverom. To je razlog zašto je C okosnica mnogih današnjih najpopularnijih operativnih sistema kao što su Windows, OSX i Linux.

 

Gotovo svi kompjuterizovani uređaji u celosti ili bar delimično počivaju na ovom jeziku, od mikrotalasne rerne, daljinskih upravljača i kalkulatora do baza podataka i kontrola.

 

Kome trebaju C programeri: Očekuje se da će C programski jezik ostati relevantan još dugi niz godina, pa će tako C programeri imati mnoštvo dobrih poslova na raspolaganju. Oni koji znaju da pišu programe u jeziku C mogu da rade na pozicijama kao što su: programer operativnog sistema, sistem programer. Prosečna plata u Srbiji iznosi oko 117.000 RSD.

 

Foto: Profimedia/Fancy

Foto: Profimedia/Fancy

 

PHP

 

Težina: 2

 

Šta je PHP: PHP je jedan od „potomaka“ programskog jezika C; napisan je uz njegovu pomoć. Kao rezultat toga, on nasleđuje neke od moći koje poseduje C.

 

Jezici kao što je C obično se koriste za razvoj na nižem nivou, dok je PHP dizajniran kako bi pokretao napredne web aplikacije kao što je Fejsbuk (Facebook).

 

Zašto bi trebalo da ga učite: Ako imate ideju za novu web stranicu, jezik kao što je PHP je mnogo praktičniji nego C ili C ++. Upravo stoga, PHP je savršen jezik za one koji žele da bez iskustva u programiranju nauče da prave web aplikacije za kratko vreme.

 

Primena i primeri: PHP se koristi na više od dve stotine miliona web stranica, što jasno pokazuje koliko je ovaj jezik popularan i šta sve može. On se čak koristi i za neke od svetskih najposećenijih sajtova kao što su Jahu (Yahoo) i Vordpres (Wordpress).

 

Kome trebaju PHP programeri: Budući da postoji toliko web stranica i aplikacija koje su  napisane u PHP jeziku, uvek su potrebni eksperti za njihovo održavanje i nadogradnju.

 

Iako postoje i standardna radna mesta za PHP programere, frilenserski pristup je možda najbolji izbor za ove programere. Razlog za karijeru slobodnjaka je jednostavan. Nakon što postanete stručnjak u PHP-u, lako ćete moći i sami da dolazite do projekata i dobro zarađujete, pa nema ni potrebe za vezivanjem za neku firmu.

 

Prosečna plata u Srbiji je oko 83.000 RSD.

 

Sve ove jezike možete da savladate za samo jednu godinu na edukativnim programima koji su dostupni i kod nas. Više o programima možete saznati na ovom linku.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA