EPL PROTIV JABUKE: Gigant se povukao iz ekološkog programa EPEAT

San Francisko je blokirao kupovinu računara ove kompanije zbog odluke čiji je okidač bio Mekbuk Pro sa retina ekranom koji je prilično komplikovan za rastavljanje, što se kosi sa jednim od uslova da bi proizvod bio na listi EPEAT

  • 0

Američki informatički gigant Epl je odlučio da se povuče iz programa EPEAT, koji postavlja ekološke standarde za proizvođače elektronskih uređaja, preneli su francuski elektronski mediji.

Epl je zatražio da sa liste EPEAT bude povučeno svih 39 njegovih proizvoda, odluka koja se smatra neobičnom budući da Epl promoviše ekološke standarde u izradi svojih proizvoda.

Smatra se da razlog za odluku Epla leži u činjenici da je novi računar te kompanije Mekbuk Pro sa retina ekranom prilično komplikovan za rastavljanje, što se kosi sa jednim od uslova da bi proizvod bio na listi EPEAT.

Naime, da bi stara baterija, prema standardima EPEAT, mogla da bude reciklirana, ona mora biti odvojena od ostatka uređaja, što je praktično nemoguće uraditi u slučaju računara Mekbuk Pro.

Zvaničnici San Franciska reagovali su na odluku Epla tako što su naveli da će blokirati kupovinu njegovih računara za potrebe svih opština, jer oni više ne ispunjavaju "zelene" standarde.

- Razočarani smo što je Epl odlučio da se povuče iz EPEAT i nadamo se da će to što je grad naveo da neće kupovati Eplove proizvode naterati kompaniju da još jednom razmotri učešće u programu - navela je direktorka resora za životnu okolinu San Franciska Melani Nater.

Portparol Epla Kristin Haget navela je da Epl poštuje najstrože standarde u vezi energetske efikasnosti, koje propisuje vlada Sjedinjenih Američkih Država, kao i da je lider u toj oblasti, budući da na svojoj internet stranici objavljuje podatke o tome koliko štetnih gasova emituje svaki uređaj koji kompanija proizvodi.

Haget je dodala da su Eplovi proizvodi superiorni u drugim važnim ekološkim oblastima koje EPEAT ne meri, kao što je ukidanje toksičnih materijala u proizvodnji.

Oznaku EPEAT su kreirali administracija SAD i više proizvođača informatičke opreme, među kojima je i Epl.

Proizvode sa tom oznakom moguće je reciklirati i oni ne zagađuju životnu okolinu.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA