≫ 

Želite da postanete programer, ali ne znate odakle da počnete? Evo kako da pristupite učenju programiranja

Predstavljamo vam nekoliko saveta koji mogu da vam pomognu u učenju programiranja

  • 0

U vreme kada mnoge profesije odumiru zbog sve prisutnije automatizacije, jedna veština nastavlja da bude tražena, i to traženija nego ikad: programiranje.

Preduzeća i organizacije stalno traže programere, softverske inženjere i kompjuterske stručnjake. Problem je to što mnogi misle da programiranje nije lako ili da je nemoguće ovladati ovom veštinom ako niste „rođeni za to“. Istina, potrebno je mnogo vremena, rada i posvećenosti da biste postali dobar programer. Zato vam predstavljamo nekoliko saveta koji mogu da vam pomognu u učenju programiranja.

Naučite pet osnovnih koncepata

Postoji mnogo različitih programskih jezika, ali postoji pet osnovnih koncepata koji ostaju dosledni. Da biste razumeli programiranje, morate da shvatite ove ideje. Iako sigurno možete da pročitate o njima mnogo više detalja u raznim izvorima, ovo su osnovni pojmovi i definicije:

Varijable. Programi su izgrađeni na varijablama ili promenjivima – one su okosnica svakog programskog jezika. U najjednostavnijem obliku, promenljiva je metod čuvanja informacija koje nameravate da kasnije koristite. One mogu da se pronađu i preuzimaju pozivajući se na reči ili izraze koji opisuju datu informaciju.

Kontrolne strukture. Kontrolna struktura je deo programa koji analizira različite promenljive i odlučuje kako da nastavi na osnovu parametara koji su dati. To je u suštini aspekt donošenja odluka računara i utvrđuje odgovore na osnovu određenih radnji ili ulaza.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Strukture podataka. To su specifične metode pomoću kojih se podaci čuvaju i organizuju u računaru. One su sačuvane na takav način da im se može efikasno pristupiti i da se mogu koristiti kada je to potrebno.

Sintaksa. Čak i ako nemate mnogo znanja o programiranju, verovatno znate da se za pisanje  koda koriste različiti karakteri i simboli. Sintaksa je skup pravila koji definiše kombinaciju različitih simbola i koja služe za pravilno strukturisanje. Sintaksa je u suštini gramatički priručnik za programerski jezik.

Alati. Na kraju imamo alate. Ovo je najlakši koncept za razumevanje od ovih pet. Kao i u stvarnom svetu, alat je samo deo softvera koji vam omogućava da efikasno programirate brže i više. Postoje hiljade alata, tako da je veoma važno da izaberete pravi za svoje specifične potrebe. Ako razumete ovih pet osnovnih koncepata, onda imate mnogo jače osnove od polovine ljudi koji pokušavaju da nauče da programiraju.

Izaberite pravi jezik

Postoji veliki broj različitih programerskih jezika. Ključ je da odaberete onaj pravi. A najbolji način da se izabere pravi jezik jeste da se odgovori na pitanje: Zašto želite da pišete kôd?

Da li želite da izgrađujete web sajtove? Razvijate aplikacije? Steknete veću kontrolu nad sopstvenim podacima? Postoje stotine različitih aplikacija, a jezik koji ćete izabrati zavisi od cilja koji pokušavate da postignete.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Dobra vest je da su mnogi programerski jezici slični i dele neke od istih osnovnih koncepata. Najbolji savet je da izaberete jezik i držite se tog jezika dok ne saznate sve o njemu. Zatim, možete da krenete na drugi jezik – videćete ubrzo da vam vaša prethodna znanja omogućuju da mnogo brže i lakše učite i shvatite novi jezik.

Učite programirajući, a ne čitajući o programiranju

Deca ne uče kako da voze bicikl ili vežu svoje cipele tako što gledaju video-materijale na Jutjubu ili čitaju knjigu. Jedini način na koji ćete razumeti kako da balansirate na biciklu ili da vežete čvorove ili mašne od pertli jeste da to radite mnogo puta iznova. „I učenje programiranja je slično tome“, kaže profesor programiranja Majkl Čoi. „Možete da prelazite kroz razna poglavlja knjiga i da pritom nemate nikakvih problema sa razumevanjem teme, ali ako u tom trenutku ne sednete za računar i ne počnete da se igrate sa kodom, nikada nećete zapamtiti sintaksu kada počnete da je zapravo implementirate prvi put."

Programiranje možda nije najlakša veština koju ćete učiti, ali je zasigurno jedna od najboljih i najisplativijih veština koju možete da steknete u savremenom svetu. Ako želite da steknete veštine programiranja, više o tome možete da saznate na ovim profesionalnim obukama.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA