SVET U DELIRIJUMU: Ajfon 5 lansiran na tržište! (FOTO)

Nova "Eplova" perjanica se visoko zavijorila u osam zemalja koje gigant iz Kupertina smatra svojim najbitnijim tržištima. Kao i obično, verni sledbenici Stiva Džobsa nagrnuli su pred radnje satima i danima ranije ne bi li prvi uzeli u svoje ruke novi smartfon iz laboratorije najvrednije svetske kompanije

  • 7

"Ajfon 5", novi "Eplov" smartfon nedavno pompezno predstavljen u San Francisku, premda ne opravdavajući očekivanje po svojim specifikacijama, pojavio se danas na tržištima osam zemalja (Nemačka, Australija, Kanada, SAD, Francuska, Japan, Velika Britanija, Singapur) i Hongkonga.

U Francuskoj se moglo očekivati da će lansiranje "ajfona 5" biti poremećeno pozivom na štrajk koji je uputio "Eplov" sindikat u toj zemlji SUD, tražeći pre svega povećanje plata.

Jedna od dve glavne prodavnice "Epla" u Parizu, smeštena u blizini Opere, ipak je jutros u 8 sati normalno otvorila svoja vrata i pred njom se formirao red duži od 300 metara.

Fanovi u Australiji i Japanu su, zbog vremenske razlike, prvi mogli da nabave "ajfon 5", na kog se čekalo u redovima pred prodavnicama.

Najnoviji pametni telefon iz najpopularnije serije ovih uređaja u istoriji, pušten je noćas u prodaju i u Aziji, gde se veliki broj fanova "Epla", takođe, okupio pred prvim otvorenim prodavnicama. Lista će biti proširena naredne sedmice na dodatnih 20 zemalja, a sadržaće ih još oko 100 do kraja godine.

Analitičari predviđaju da bi kompanija "Epl" već do kraja septembra mogla da proda deset miliona ovih uređaja.

"Epl" je produžio rok za isporuku "ajfona 5" na dve sedmice (prvobitno bio sedam dana) zbog velikog broja porudžbina, preneli su francuski elektronski mediji. Početna zaliha koju je predvidela kompanija potrošena je za sat vremena, kod prethodnog modela "ajfon 4S" se to desilo za 22 sata.

Na novom telefonu je sve do smrti, pre skoro godinu dana, radio i jedan od osnivača kompanije, Stiv Džobs.

"Petica" ima nov dizajn hardvera i ekran veličine četiri inča, kao i nov softver, tako da će biti kompatibilan sa bržom novom generacijom kada je reč o prenosu podataka.

Kako je objasnio direktor marketinga Fil Šiler, telefon je tanak svega 7,6 mm i lakši je od "ajfona 4S" i ima dva puta brži procesor, poseduje dinamičku antenu i za glasovne i data signale, kao i radio.

"Ajfon 5" je proizvod "biti ili ne biti" za "Epl", kaže Sara Eps, analitičar industrije mobilnih telefona za "Blumberg".

- "Epl" nesumnjivo ima lidersku poziciju na tržištu, ali da bi ostao na vrhu, mora stalno da razvija inovacije - kaže ona, ali stvari ne moraju biti potpuno u njihovim rukama: "Samsung" ih tuži zbog "pelješenja" njihovih patenata vezanih za LTE tehnologiju, a oni traže tri puta veću odštetu od južnokorejskog giganta. Rasplet će biti jako interesantan.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • orangge

    21. septembar 2012 | 16:13

    imao 4s, zamenio za note pa sad s3. Znaci iPhone ne moze ni da im prismrdi

  • ator

    21. septembar 2012 | 14:53

    nokia je nokia

  • vlada

    21. septembar 2012 | 14:21

    Najavljivase lasersku tastaturu i ekran kao projektor a izbacili su sta... tanji i duplo brzi procesor.I sta ce mi to...Galaxy s3 konza

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA