12 svemirskih stanica koje nisu ugledale kosmos

Ljudska mašta može svašta! Od kako smo počeli da sanjamo o osvajanju svemira, neprekidno smo smišljali načine kako to da izvedemo. Ovo su neki od njih

  • 2

Svi mi koji smo odrasli na slikama sovjetske svemirske stanice "Mir", sećamo se kako smo bili opčinjeni prizorima tog objekta koji lebdi u Zemljinoj orbiti. Ali "Mira" nema već desetak godina, a kosmonauti koji žive i rade u Međunarodnoj svemirskoj stanici - jednoj od glavnih ikona savremenog inženjeringa i objektu koji simbolizuje trijumf nauke - koja ga je zamenila, naprave krug oko Zemlje svakih 90 minuta na visini od 320 kilometara.

Izgradnja MMS-a je zahtevala pažljivu koordinaciju između tuceta država koje rade u okviru pet svemirskih agencija. Možda baš zbog ovoga, "Mirova" naslednica poseduje prilično industrijski izgled, sa funkcijom koja svakako trijumfuje nad formom, piše časopis "Vajrd".

Ipak, istorija dizajna svemirskih stanica vrvi od različitih koncepata: neki su elegantni, neki čudni, a neki nezamislivo slatki. Prikazujemo vam neke ideje svemirskih stanica koje nikada nisu otišle dalje od papira.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • damjanoviverin

    31. januar 2012 | 11:36

    Svemirske stanice koje nikada nisu ugledale tamu kosmosa | Telegraf - Najnovije vesti http://t.co/4l1GyYrA via @telegrafrs

  • telegrafrs

    31. januar 2012 | 11:12

    Svemirske stanice koje nikada nisu ugledale tamu kosmosa http://t.co/cA2UBOfg

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA