BLEKBERI 10 DŽEM: Konferencija o telefonu koji pokreće nuklearnu podmornicu održana u Beogradu (FOTO) (VIDEO)

Hotel "Zira" u srpskoj prestonici bio je danas centar regionalne zajednice programera, a sama konferencija pokazuje da ova kanadska kompanija, za razliku od konkurencije, u svakom smislu veruje u region Jugoistočne Evrope

  • 3

Najnoviji telefon iz porodice "Blekberi", o kojem smo u nekoliko navrata pisali poslednjih meseci i za koji smo nedavno kao medijska kuća lansirali posebnu aplikaciju, polako postaje mobilni uređaj o kojem svi pričaju, a kompanija koja iza njega stoji definitivno pokazuje da zaslužuje pažnju koja joj se ponovo poklanja.

Zbog čega? Za početak je svojim ponašanjem, a posebno fenomenalnom konferencijom, koju je organizovala u Beogradu sa željom da IT zajednici predstavi svoj telefon, pokazala da ne diskriminiše kao što to rade neke druge velike kompanije, te da su joj sve regije na svetu podjednako bitne.

Sa "Blekberi 10 Mini Džemom", najvećom konferencijom ovog tipa posvećenoj novom smartfonu "Blekberi Z10", koja je danas održana u prestoničkom hotelu "Zira", kompanija je pokazala, kao nijedna do sada, da veruje da u Srbiji i regionu postoji trust mozgova koji može pomoći da se "Blekberi" kao kompanija, ranije poznata kao "RIM", vrati na mesto koje joj svakako pripada, a koje joj je oduzeto poslednjih godina inovativnošću Epla i Gugla kao glavnih konkurenata.

Ozbiljnost sa kojom se pristupilo beogradskom "Džemu" mogla se videti na svakom koraku, a pre svega u činjenici da je okupljen korporacijski krem ovog kanadskog proizvođača, što potvrđuje i stvar iznesenu ranije, a to je da "Blekberi" veruje u ovu regiju. Drugo, broj gostiju iz svih okolnih zemalja, od Slovenije preko Hrvatske i BiH, Crne Gore i Makedonije, Bugarske i Rumunije do Srbije, pokazuje da i u samom regionu postoji ogromno interesovanje za razvoj aplikacija za novi "Blekberi". Sala je bila krcata!

Kao uvodni govornik, goste je pozdravio ambasador Kanade, njegova ekselencija Roman Vaščuk, zemlje iz koje dolazi "Blekberi" i u kojoj se svi uređaji ove kompanije proizvode, ponosno istakavši da se nemačka Vlada odlučila za uređaje ove kompanije.

Posle ambasadora, kao uvodni govornik iz struke prisutnima se obratio Herve Liboro, direktor "Blekberija" za srednju Evropu, a usledilo je izlaganje Siniše Patkovića, potpredsednika "Blekberija" i savetnika za pitanja sigurnosti.

- Kao što možete da zaključite na osnovu mog imena, i ja sam poreklom iz ovog kraja sveta, i ponosan sam na to što sam danas u Beogradu - rekao je on.

Ističući da budućnost vidi u međusobnoj povezanosti svih uređaja u životu, od frižidera do automobila, izneo je jednu jako zanimljivu viziju budućnosti.

- Zamislite da imate sastanak u devet ujutru, na koji ne smete da zakasnite. Potom, zamislite da vaš automobil sam može da vas obavesti o tome da nemate dovoljno goriva za put do željene lokacije i da ćete morati da krenete deset minuta ranije nego što ste mislili kako biste imali vremena da svratite na pumpu da biste dopunili gorivo. To je budućnost, i to je sada moguće sa ovim što mi radimo - rekao je on.

Pričajući o svojim poslovnim obavezama, Patković je ispričao i jednu zanimljivu anegdotu.

- QNX (operativni sistem baziran na Juniksu, koji je "Blekberi" kupio aprila 2010. godine. "Blekberi 10" je QNX prilagođen smartfonu, prim. aut.) već se nalazi svuda. To sam shvatio kada sam posetio Rusiju, gde su mi rekli da on pokreće računare koji pokreću mašine koje izvlače naftu. Takođe, QNX je i operativni sistem koji pokreće ruske nuklearne podmornice, ali su mi takođe rekli da tu informaciju ne delim preterano sa ljudima - rekao je Patković kroz smeh.

Vilijam Vable, šef odnosa sa developerima za Evropu, Bliski istok i Afriku, rekapitulirao je eksplozivni razvoj aplikacija za novi smartfon.

- Juna prošle godine smo u Orlandu tamošnjoj zajednici programera ponudili da počnu da prave aplikacije za uređaj koji je još bio u razvojnoj fazi, kao što znate. Kroz samo nekoliko minuta, već smo imali prvu aplikaciju. Tada, pre samo 10 meseci imali smo 20 aplikacija, a već sada imamo više od 100.000 appova na Blekberi Vrldu. To pokazuje da za naš uređaj vlada ogromno interesovanje u vašoj zajednici - rekao je on.

- Imamo mnogo programa kojima ohrabrujemo developere da razvijaju aplikacije za "Blekberi 10", a jedan od njih je to što im dajemo garanciju od 10.000 dolara. Naime, ako u roku od godinu dana ne budu zaradili barem toliko, mi ćemo im dati svu razliku između onoga što su zaradili i 10.000 dolara - dodao je, i poručio:

- Spremni smo da pomognemo programerima na svakom koraku.

Nikola Tančevski, regionalni programer video-igrica za mobilne uređaje, govorio je o jednostavnosti prebacivanja igrica sa drugih platformi na "Blekberi 10", ali i o moći i snazi uređaja Z10, koji će obradovati svakog iskrenog gejmera.

Paulo Baptista, regionalni direktor za Švajcarsku, Austriju i Balkan, obratio se okupljenima na kraju uvodnog dela, a između ostalog je govorio i o smartfonu Q10 sa fizičkom tastaturom, čime "Blekberi" ostaje veran svojim korenima.

- Već smo počeli da dobijamo lokalne aplikacije, što je jako važno i što je nešto što želimo da ohrabrimo kao kompanija, pošto je u njima ključ. Telegraf, "Blic", B92 su od medija već izbacili aplikacije za "Blekberi Z10", a tu je i odlična aplikacija za parkiranje, koja će vam olakšati njegovo plaćanje - rekao je on.

Predavanja i razgovori sa programerima održavali su se celog dana.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aplikacija za parkiranje...

    9. april 2013 | 07:31

    Tooooo! Sad ce da propadnu manje poznate aplikacije koje svejedno ne rade na blackberry kao sto je Skype ili sl..

  • Ma daj bre...reklama Only!

    9. april 2013 | 07:29

    Telefon je super.. vizuelno.. Software...propast! Sramota.. imao sam priliku da koristim playbook...I par komada blackberry... u odnosu na android, njegov operativni sistem je ogranicen kao balkon.

  • Nemam

    8. april 2013 | 02:50

    Sta lupate to sto blackbery i nuklearna podmornica koriste slican softver, ne znaci da telefon moze da je pokrene!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA