BLACKBERRY, MAILBOX... Koga je sve pokrao Apple u iOS "sedmici" (VIDEO)

Impresivni redizajn novog mobilnog operativnog sistema iz Appleovih laboratorija prati i mračna strana: ključna novina je pokradena sa Blackberry 10 operativnog sistema, a uz to "nastradale" su i mnoge aplikacije malih kompanija

  • 11

Apple je prošle sedmice svetu predstavio novu verziju svog mobilnog operativnog sistema, iOS 7. Premda on dolazi sa impresivnim redizajnom, mnoga nova svojstva i UI opcije zapravo su jasno i u velikoj meri "inspirisane" aplikacijama malih kompanija i čak suparničkim operativnim sistemima.

Nova aplikacija za mejlove izgleda jako slično Mailboxu, izuzetno popularnom app-u male kompanije Orchestra, Inc: ne samo zbog flat korisničkog interfejsa već i zbog poteza kao što je skrol na mejlu koji otvara opcije "move" i "delete".

Nova aplikacija za kalendar je još jedan primer. Na vrhu se sada nalazi trenutna nedelja, a na dnu fid sa vašim iventovima koji su trenutno aktuelni. Ako želite da skočite na neki naredni datum, dobijate mesečni pregled koji izgleda kao korisnički interfejs aplikacije Sunrise.

Takođe, tu je i iTunes Radio: jednostavno je nemoguće da izbegnete poređenje sa Pandorom, koja je počela kao mali startap, a sada je već ozbiljan igrač (premda ni blizu samog Apple-a). Pandora je redifinisala način na koji Amerikanci slušaju muziku. Spotify je prvi koji ih je iskopirao, a sada je to uradio i gigant iz Kupertina. Baš kao i u Pandori, na iTunes Radio-u pravite svoje sopstvene radio stanice tako što izaberete nekoliko svojih omiljenih izvođača i dobijete plejlistu sa beskrajno mnogo relevantnih pesama.

APPLE "POZAJMIO" BLACKBERRYJEVU INOVACIJU

Međutim, nezavisne aplikacije nisu usamljene na ovoj listi, a čak i drugi operativni sistemi moraju da se zabrinu zbog "inovatora" iz Apple-a. Na primer, Apple je sada uveo novi sistemski način da se vratite unazad: već zloglasan nedostatak "back" dugmeta na iPhone-u rešen je tako što je "pozajmljeno" rešenje sa Blackberry 10 operativnog sistema, koji pokreće smartfon Blackberry Z10. Radi se o prevlačenju sleva na desno.

Konačno, Apple je uveo i novi multitasking ekran koji izgleda kao ugašeni WebOS, a što se smatralo najboljom opcijom na ovom sistemu.

Pored toga, a oko ovoga može biti spora, novi flat UI dosTa liči na Windows Phone.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: TechCrunch.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA