GOOGLE I LG OPRAVDALI OČEKIVANJA : Nexus 5 još bolji od prethodnika (FOTO)

Jedan od najiščekivanijih telefona ove godine stigao je na testiranje. Google je još jednom pokazao da se i za manje novca može dobiti odličan telefon koji je u rangu sa trenutno najjačim uređajima na tržištu

  • 7

Nexus serija telefona je svima već poznata. Ono po čemu su karakteristični je njihov odnos cene i kvaliteta. Spadaju u povoljnije telefone, a po svojim performansama mogu da se nose sa mnogo skupljim modelima.

Nexus 5 je definitivno bio najiščekivaniji telefon ove godine. Iako se do samog njegovog izlaska malo znalo, ono što smo imali prilike da vidimo i osetimo tokom samog korišćenja je definitivno bilo vredno čekanja.

DIZAJN

Telefon veoma lepo izgleda i malo podseća na prethodni model. Ceo je izrađen od kvalitetne plastike i to mu definitivno nije zamerka.

Na prednoj strani standardno se nalazi kamera za video-čet kao i senzor za automatsko osvetljavanje ekrana.

Sa desne strane se nalaze dugmići za jačinu zvuka kao i dugme za uključivanje telefona/ekrana. Na dnu je mikro USB ulaz za punjenje telefona i povezivanje sa računarom kao i zvučnik. Ovo je malo čudno s obzirom na to da se zvučnici obično nalaze pozadi.

Pozadina telefona nema previše detalja kao prethodni model koji je imao staklenu pozadinu, koja je svetlucala pri određenom osvetljenju.  Kod ovog modela na sredini se nalazi ugraviran Nexus logo, a u gornjem levom uglu kamera sa blicom.

Telefon odlično leži u ruci i nećete imati problema prilikom njegovog korišćenja.

EKRAN

U pitanju je ekran veličine 4,95" izdrađen u IPS+ tehnologiji. Rezolucija je Full HD 1080x1920 piksela. Ekran je veoma kvalitetan, i nema nikakvih problema. Takođe se lepo vidi i kada se telefon gleda sa strane zbog IPS panela. Boje su svetle i jasne, a prikazi oštri i realni. Sigurni smo da će korišćenje ovog telefona biti pravo uživanje kada je u pitanju ekran.

KAMERA

Kamere su iste kao i kod Nexus-a 4, zadnja ima 8 Mpix a prednja 1,3 Mpix. Čudno je da je rezolucija slike ostala ista samo 3264x2448 piksela, ali ovo je verovatno jedan od načina da Nexus linija ostane koliko-toliko povoljnija od konkurencije.

Ono po čemu se razlikuje kamera između starog i novog Nexusa je što novi ima optičku stabilizaciju slike. Ovo u stvari znači da će slike ostati oštre i jasne iako mrdnete telefon prilikom fotografisanja,što je veoma korisna stvar.

Novi update 4.4.2 KitKat donosi veoma dobra unapređenja kada je u pitanju kamera, tako da će fotografije biti još bolje.

Iako po kvalitetu ne može da se meri sa  kamerom na nekim mnogo skupljim modelima poput Samsung Galaxy S4,Note 3 ili  Sony Z1, kamera će vam super poslužiti za svakodnevno slikanje kada pri ruci nemate pravi fotoaparat.

PERFORMANSE

Telefon pokreće najnoviji Snapdragon 800 procesor. U pitanju je četvorojezgarni procesor na 2,3 GHz. U kombinaciji sa 2 Gb RAM memorije i Adreno 330 grafikom garantuje odlične performanse.

Poznato je da Nexus serija važi za jedne od najbržih telefona. Ključ je u tome što ih pokreću "čisti" androidi bez dodatnih aplikacija i raznih interfejsa koji dosta koriste resurse telefona.

Takođe, Android KitKat još bolje iskorišćava resurse telefona, i samim tim može da radi i na slabijim telefonima sa samo 512 Mb RAM memorije.

Sve što smo pokrenuli na ovom telefonu je bukvalno letelo, od najpopularnijih igrica pa do raznih aplikacija za društvene mreže, četovanje i čitanje vesti. Zaista za svaku pohvalu.

Testirali smo telefon i sa benchmarking aplikacijama i na svakom se našao u top 5, zajedno sa najjačim telefonima trenutno na tržištu.

Nexus 5 kao i njegovi prethodnik ne poseduje mogućnost proširenja memorije. Uređaj se može naći varijanti od 16 i 32 Gb. Korisniku nije dostupna celokupna memorija, u realnosti je ona manja i otprilike iznosi oko 12Gb za prvu verziju i 26.7 Gb za drugu. Iako ovo zvuči kao mana, u praksi je drugačija priča, jer je većini korisnika dovoljna i ova količina memorije.

Sve u svemu telefon nas je zaista oduševio svojom brzinom i performansama.

SOFTVER

Ovo je prvi telefon koji dolazi sa već instaliranim najnovijim 4.4 KitKat Android operativnim sistemom. Mesec dana nakon izlaska već se pojavio i 4.4.2 update koji donosi dosta poboljšanja za kameru.

Takođe, KitKat donosi i novi launcher, kao i lakše pristupanje sve popularnijoj Google now aplikaciji.

Kada otključate telefon, jednostavno kažete "Ok Google" i aplikacija se automatski pokreće. Možete na primer pitati "Kakvo je vreme u Beogradu" i aplikacija će vam odgovoriti, ili reći "Probudi me sutra u 6 sati ujutru" i alarm će se automatski podesiti. Veoma je dobro što se Google potrudio da korisnicima više približi ovaj servis koji će nadamo se u budućnosti biti još popularniji.

Sam izgled operativnog sistema deluje još lepše nego pre. Meni je sada providan, i nema crne trake na dnu gde se nalaze navigacioni dugmići osim kada ste u nekoj aplikaciji koja je tako napravljena. Status bar je takođe providan i ne vidi se crna linija u gornjem delu.

Ovaj telefon donosi pravo osveženje kada je u pitanju Android.

BATERIJA

Nexus 5 ima bateriju od 2300 mAh koja se ne može menjati. Poznato je da Nexus serija ima slabije baterije i da se brže troše, ali KitKat donosi duže trajanje. To je rešeno pomoću bolje komunikacije između hardvera i samim tim se troši manje i radni vek baterije se produžava.

Tokom testiranja pokazao se sasvim dobro. Izdržao je ceo radni dan normalnog korišćenja. Proveravali smo mejlove, surfovali internetom, malo igrali igrice, slušali muziku i sasvim smo zadovoljni kako je baterija izdržala.

ZAKLJUČAK

Jedva smo čekali da počnemo testiranje jer je Nexus definitivno jedna od najboljih serija telefona.

Karakteristični su po koliko-toliko pristupačnoj ceni u odnosu na konkurenciju, a nude odličan kvalitet i performanse. Naravno moralo se štedeti na nečemu da bi telefon zadržao manju cenu, a ovde je u pitanju ušteda na kameri, bateriji i nedostatku memorijske kartice. Bez obzira na to, sa pravom možemo reći da ovaj telefon nudi zaista mnogo i vredi svaki dinar.

Najnoviji Snapdragon procesor, Android KitKat, kao i sama brzina rada su neverovatni. Ukoliko razmišljate o nabavci novog telefona ovo je odličan izbor i sigurno se nećete pokajati, zaista sve preporuke.

(M. Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GoranM

    12. decembar 2013 | 17:34

    Daj dva komada.

  • sdad

    12. decembar 2013 | 21:35

    aaa nigde ne pise koliko kosta

  • Joker

    12. decembar 2013 | 23:51

    Zna li neko gde ima da se nabavi ovaj telefon i za koje pare? I da li ga je moguće nabaviti preko naših operatera? Hvala unapred

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA