WINAMP, ALTA VISTA, IPHONE 5 : Kultne IT stvari koje smo izgubili 2013. godine (FOTO)

Godina za nama odnela je mnoštvo stvari koje smo koristili, među njima je i poznati Facebook telefon, iPhone 5, poznati plejer, kao i My Space kakav smo poznavali

  • 5

U godini za nama dobili smo mnogo novih tehnoloških izuma, ali bilo je i onih koji su otišli u istoriju. RSS čitač Google Reader, muzički plejer Winamp, Apple-ov smartfon iPhone 5, HTC FIRST, smartfon koji je poznatiji i kao Facebook telefon,  društvena mreža Myspace na kakvu smo navikli samo su neki od stvari od kojih smo se oprostili u 2013. godini.

1. HTC FIRST poznatiji kao Facebook telefon

U aprilu 2013. Facebook je odlučio da se što više proširi na mobilne uređaje lansirajući aplikaciju Facebook Home koja u potpunosti menja interfejs na telefonu, prikazujući sve novosti sa vašeg naloga.

Iako Facebook Home radi na većini Android uređaja, prvi put se pojavio na telefonu srednje klase HTC First, koji je namenjen prosečnom smartfon korisniku. Aplikacija i dalje postoji, ali nije prošla dobro kod korisnika kao ni ovaj telefon.

HTC je prestao da proizvodi ovaj telefon posle samo mesec dana od početka prodaje, čineći ga smartfonom sa najkraćim životnim vekom.

2. iPhone 5

U septembru 2013. Apple je izbacio dva telefona 5s i 5c. Osim raznih boja u kojima se proizvodi iPhone 5C je u suštini iPhone 5 sa boljom prednjom kamerom. Klasičan iPhone 5 se više ne proizvodi. Čudna stvar je da je iPhone 4S i dalje tu.

3. Winamp

Svetom je odjeknula odluka Nullsoft-a, u čijem je vlasništu, da će ugasiti Winamp na svim platformama. Mnogima je ovo bio prvi plejer koji su koristili za slušanje muzike.

Iako se muzički plejeri sve manje koriste, sigurni smo da će ovaj plejer svima nedostajati.

4. Turntable.fm

U leto 2011. godine pojavio se ovaj interesantan servis koji korisnike stavlja u ulogu virtuelnih di-džejeva koji puštaju muziku virtuelnoj publici.

Ovo je bilo veoma popularno tog leta, ali kao i mnogi servisi poput Chatroulette-a popularnost je počela da pada.

U novembru 2013. Turntable je najavio gašenje njihovog servisa fokusirajući se na njihov "Turntable Live" servis koji omogućava strimovanje koncerata raznih izvođača uživo širom sveta.

5. Myspace

U junu 2013. Myspace je pokušao da povrati svoju nekadašnju popularnost, pa je potpuno promenio izgled i fokusirao se na muziku, i nije ni nalik onom na šta smo navikli tokom njegovog nekadašnjeg korišćenja.

Nažalost sa ovim promenama, nestali su svi nekadašnji sadržaji poput fotografija, blogova, poruka. Najgori deo je taj što nije upozorio korisnike na ove promene što znači da su mnogi od njih ostali bez svojih uspomena.

Kasnije je omogućeno korisnicima da povrate svoje postove ali Myspace na kakav smo navikli je odavno nestao.

6. AltaVista

Yahoo je zvanično ugasio pretraživač Alta Vista

Klasiči web portal/pretraživač iz slavnih dana web 1.0 Yahoo je kupio davne 2003. godine.

Činjenica da je kompanija ovaj sajt čuvala skoro deceniju pokazuje kako je Yahoo vođen prethodnih deset godina.

 7. Lavabit i Silent Circle

Sigurnost na internetu odavno ne postoji. Nikada ne znamo kada nas neko posmatra i da li neko čita naše mejlove. Ovi servisi su služili za enkriptovano slanje mejlova. Međutim, kada je vlada zatražila da predaju podatke o svojim korisnicima, kompanije su to odbile i nažalost propale.

 8. Google Checkout

2006. godine Google je lansirao svoj servis kao konkurencija PayPal-u u vezi online plaćanja i transakcija.

Iako je u pitanju Google, servis nikada nije zaživeo. Spojen je sa sadašnjim Google Wallet servisom 2011. godine. U maju je najavljeno da se plaćanje putem interneta u potpunosti gasi osim za  njihov market Google Play.

Očigledno je da pokušaj Google-a da postane jedan od većih servisa za plaćanje putem interneta.

9. Google Reader

Google-u više nije bilo u interesu da zadrži ovaj servis, pa je tako u martu najavljeno da će kompanija ugasiti najpoznatiji RSS čitač na svetu. Ova odluka otvorila je mesto na tržištu raznim alternativama ovog popularnog programa.

Feedly je definitivno njegova najpopularnija zamena, ali ostaje pitanje da li će uspeti da osvoji naša srca kao što je to uradio Google Reader.

Uprkos svim gubicima u 2013. godini, već su se pojavile adekvatne zamene koje će nam služiti podjednako dobro kao i njihovi prethodnici.

(Telegraf.rs / Izvor: mashable.com)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kip

    4. januar 2014 | 04:53

    Winamp je ionako bezveze

  • Burduš

    4. januar 2014 | 14:10

    Iphone 4S sto se tice mene mislim da je bolji i od 5, 5c i 5s ako nista drugo bar zbog tezine telefona.

  • Skituljko

    4. januar 2014 | 16:52

    Winamp i nije ugasen,otkupio ga je Belgijski Radionomy tako da ce ziveti i dalje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA