OSVAJANJE KOSMOSA: Otkrivena super-Zemlja (VIDEO)

Tim koji rukovodi Habl teleskopom otkrio vodenu super-Zemlju okruženu gustom atmosferom

  • 1

Naučnici su otkrili novi tip planete - parni vodeni svet koji je veći od Zemlje, ali manji od Urana.

Standarni primer ove klase egzo planete (http://en.wikipedia.org/wiki/Extrasolar_planet) nosi kodni naziv "GJ 1214b", i prvi put je primećena decembra 2009. godine, ali poslednja posmatranja Nasinog Habl teleskopa sugerišu da je u pitanju vodeni svet okružen gustom, parnom atmosferom.

- "GJ 1214b" je potpuno drugačija od bilo koje druge planete za koju znamo - kaže Zakori Berta iz Harvard-Smitsonijanovog centra za astrofiziku u Masačusetsu u Americi. - Ogromni deo njene površine je sastavljen od vode.

Do sada, astronomi su otkrili preko 700 planeta izvan Sunčevog sistema, sa još dve hiljade i trista "kandidata" koji čekaju konfirmaciju, i radi se o jako raznolikoj gomili, u kojoj ima i onih koje su u celosti građene od gvožđa, do onih koje orbitiraju oko dva sunca, kao rodna planeta Luka Skajvokera, Tatuin.

Ali ova super-Zemlja, smeštena u sazvežđu Zmijonoša nekih 40 svetlosnih godina daleko od našeg rodnog sveta, nešto je potpuno drugačije. 2,7 puta veća od Zemlje, i gotovo sedam puta teža, orbitira oko crvenog patuljka (http://en.wikipedia.org/wiki/Red_dwarf) od koga je udaljena dva miliona kilometara - zbog čega je temperatura na njoj oko 230 stepeni Celzijusa: isuviše vruće da bi nosila život kakav je nama poznat.

"GJ 1214b" poseduje daleko više vode od Zemlje, i mnogo manje kamena. Njena unutrašnja struktura se, verovatno, veoma razlikuje od Zemljine.

Ali ona je i pored toga neverovatno slična našoj planeti, zbog čega će najverovatnije biti glavni predmet ispitivanja Nasinog "Džejms Veb teleskopa", koji će početi sa radom 2018. godine, kada ćemo dobiti i detaljnije podatke o njenoj atmosferi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • beli4444

    8. mart 2012 | 18:52

    OSVAJANJE KOSMOSA: Otkrivena super-Zemlja (VIDEO) | Telegraf - Najnovije vesti http://t.co/kFhC9sfm via @TelegrafRs

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA