Amerikanci i Britanci nas špijuniraju uz pomoć "Angry Birds"!

Desetine klasifikovanih dokumenata, koje je objavio bivši radnik NSA Edvard Snouden, uz pomoć "Gardijana", "Njujork tajmsa" i "ProPublike", u detalje opisuju napore NSA i GCHQ na skupljanju komercijalnih podataka za svoje svrhe

  • 6

Popularnu igricu "Angry Birds", kao i neke aplikacije za "pametne telefone", Američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) i britanska GCHQ koriste jer prenose privatne informacije korisnika širom interneta, navodi se u strogo poverljivim dokumentima, piše "Gardijan".

Količine podataka koje cure iz nove generacije "ajfona" i "androida" variraju. Neki modeli odaju lične informacije poput godina, pola i adrese, a neke aplikacije mogu da dele najosetljivije podatke o korisnicima, poput seksualne orijentacije.

Jedna aplikacija čak šalje određene seksualne sklonosti, na primer da li bi korisnik mogao da bude svinger ili ne.

Korisnici uglavnom nisu svesni koja se informacija širi po internetu, čak i oni pažljivi neće shvatiti da je sve dostupno špijunskim agencijama.

Telefon BlackBerry Q10

Desetine klasifikovanih dokumenata, koje je objavio bivši radnik NSA Edvard Snouden, uz pomoć "Gardijana", "Njujork tajmsa" i "ProPublike", u detalje opisuju napore NSA i GCHQ na skupljanju komercijalnih podataka za svoje svrhe.

Informacije skupljene putem aplikacija omogućavaju špijunskim agencijama da prikupe velike količine podataka iz mobilnih telefona. One se koriste postojećim alatkama za masovni nadzor, umesto da hakuju pojedinačne telefone.

Korišćenje informacija sa telefona je prioritet za bezbednosne agencije, jer teroristi koriste telefone za planiranje i sprovođenje svojih aktivnosti, na primer upotreba telefona za aktiviranje eksploziva u zonama konflikta.

Dokumenta takođe otkrivaju kako pretraživanje preko "pametnih telefona" može da obezbedi podatke špijunskim agencijama.

NSA je potrošila više od milijardu dolara na prisluškivanje telefona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA