BITCOIN: Fenomen virtuelne valute!

Veselin Jevrosimović u kolumni za Informer govori o elektronskoj valuti koja je preko noći postala popularna. Prema njegovim rečima danas prisustvujemo početku kraja bitkoina

  • 1

Verovatno ste čuli za bitcoin-u, elektronsku valutu koja se koristi za plaćanje na internetu, a koja nije pod uticajem država i bankarskog sistema. I dok mnogi Bitkoin ne smatraju legitimnim sredstvom za plaćanje on se i dalje koristi, a njegov uticaj sve više širi. Veselin Jevrosimović, vlasnik kompanije ComTrade, u kolumni za Informer objašnjava ovaj fenomen.

"Verujem da je većina čitalaca do sada već čula za fenomen virtuelne valute nazvane bitcoin, decentralizovanog elektronskog keša zaštićenog složenom enkripcijom i oslobođenog uticaja državnih aparata i bankarskog sistema. Ideja je da se bitcoin-i kreiraju veoma kompleksnim matematičkim operacijama na računarima korisnika, ali tako da je brzina nastanka novih "novčića“ strogo kontrolisana, a ukupna dostupna količina ograničena, slično kao kod zlata i drugih dragocenih metala koji su u prošlosti korišćeni umesto novca. Nova "valuta“ veoma je brzo postala popularna i sve češće upotrebljavana kao legitimno sredstvo plaćanja i to ne samo na internetu.

Danas, čini se, prisustvujemo početku kraja bitkoina: kraja koji još nije izvestan, ali se nazire. Nekoliko najvećih berzi za razmenu je bankrotiralo, a govori se i o krađi ili slučajnom brisanju miliona "novčića“. Kao i mnogo puta ranije, odlična ideja okrenula se u svoju suprotnost. Naime, otpornost na kontrolu i uticaj institucija nije bitcoin učinila ništa manje otpornim na ljudsku pohlepu i sklonost ka prevarama.

Većinu onih koji su veoma rano prihvatili novo sredstvo plaćanja vodila je pre svega želja za brzom zaradom, a crno tržište je odmah prepoznalo mogućnost skrivanja transakcija od snaga reda. Takav stav im se obio o glavu, ali i milionima koji su iskreno prihvatili bitkoin. Naravoučenije je da sajber prostor, sloboda koju nam donesi internet i sve prednosti digitalnog doba ne ukidaju potrebu za postojanjem odgovornosti i morala, ali i osnovnih mera opreza koje smo u fizičkom svetu usvojili još u detinjstvu."

(Telegraf.rs/ Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA