≫ 

Apple Maps ili Google Maps - koja aplikacija je bolja, ali i dostupna kada ste offline

Skoro sedam godina Google Maps je pružao navigacione usluge iOS i macOS uređajima, sve dok Apple nije odlučio da 2012. godine lansira konkurenstku verziju ovog softvera

  • 4

Iako se činilo kao odlična ideja na papiru, nova Apple Maps aplikacija našla se na meti kritika zbog netačnih pravaca, manjka podrške javnom prevozu i drugih bagova koji su ovaj servis učinili skoro neupotrebljivim, za razliku od Google Maps.

5 stvari koje možete da uradite u Apple mapama, ali ne i u Google mapama

Nakon toga usledilo je mnogo update-ova i promena, ali da li je ova aplikacija uspela da se iščupa iz problema?

Neko vreme je Google Maps bila jedna od najinstaliranijih aplikacija iz AppStore-a. Iako su aplikacije slične i imaju isti zadatak, da nas od tačke A odvedu do tačke B, ima izvesnih razlika između njih.

Interface

Apple Maps je novija aplikacija. Foto: Telegraf.rs

Pre nego unesete željenu lokaciju, primetićete da se one vizuelno razlikuju. Na Apple Maps površina je ravnija i pokazuje više podrazumevanih lokacija, a na dnu se nalazi prozor u kome možete da unesete željenu lokaciju. Google Maps vam daje više opcija za prikaz pa možete da birate i saobraćaj, teren, satelit ili bicikl. Google takođe ima i 3D modele za većinu zgrada.

Kod Apple Maps ne postoji mnogo ikona što vam neće odvlačiti pažnju dok koristite aplikaciju tokom vožnje. Za više lokacija izaberite zoom ili opciju “šetnja”. Google ima malo više ikonica, a većina njih su benzinske stanice i parkinzi koji će vam biti od koristi kada vozite.

Obe aplikacije baziraju vreme dolaska na osnovu stanja u saobraćaju. Crvene linije označavaju najzagušeniju trasu, žuta umerenu, a plava najprohodniju rutu. Google ima malo više opcija, pa uključuje i zvuk, kompas i brzu pretragu što vam olakšava kada ste u velikoj žurbi. Kod Apple Maps imamo ove opcije,a li moramo da ih sami izaberemo iz podmenija što malo komplikuje stvari.

Istaknute funkcije

Google Maps imaju i podatke o radnom vremenu mnogih radnji. Printskrin: Google Maps

Ukoliko Siri kažete gde želite da idete ona će sama da započne navođenje. Apple Maps koriste i vektorske grafike pa ćete potrošiti manje interneta nego kod Google Maps. Jedna od najkul opcija koju imaju Apple Maps je opcija “nadletanje”. Ova opcija vam omogućava da teren pogledate u 3D modu i pogledate zgrade. Ova opcija može da vas provede kroz grad i pokaže vam par zanimljivih lokacija.

Google s druge strane, ima Street View koji nam pruža panoramski pogled na mnoge ulice oko sveta. Dva najveća nacrta koja ima Google Maps jeste navigacija za bicikle i pristup kada ste offline. Ovo je odlična opcija kada ste u gradu u kome je prevoz biciklom veoma popularan, jer Apple Maps nemaju tu opciju. Dok Apple koristi manje podataka, a Google troši više interneta i treba vam wi fi veza, on ovaj nedostatak nadoknađuje tako što vam dozvoljava da skinete mapu i koristite je kada ste offline.

Druge razlike

Ipak Google Maps ima više iskustva i duže je na tržištu pa je s toga on bolji izbor, za sad. Foto: Pixabay.com

Jedna od velikih razlika je u tome što je vlasnik jedne Google, a Apple druge. Google ima razliku u polisama koje se odnose na prikupljene podatke i na to kako će se oni koristiti. Zbog arhiviranja podataka o vašim lokacijama Google je često na meti kritika, pa ako ste zabrinuti za vašu privatnost onda je Apple Maps vaš najbolji izbor. Apple Maps se update-uje kada i iOS, a Google Maps se update-uje s vremena na vreme.

Obe aplikacije su dostupne na Apple uređajima, dok Apple Maps nisu dostupne na Android uređajima. Google ima bolje mape manjih gradova za razliku od Apple. Razlog za to je možda taj što je Google duže zastupljen i starija je aplikacija. Google raspolaže i informacijama o radnom vremenu mnogih radnji.

Foto: Telegraf

Iako je Apple Maps napredovao poslednjih godina i radi dobro u većim gradovima, Google Maps je još uvek godinama ispred konkurencije i definitivno je naš izbor.

(Telegraf.rs/digitaltrends.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Najbolji

    12. jul 2018 | 18:11

    Sygic, radi bez interneta kad skineš određenu državu.

  • ja

    12. jul 2018 | 11:42

    via michelin

  • kiza

    12. jul 2018 | 09:21

    Aplle maps ili Google Maps-koja je bolja,bez interneta? Pa najbolja besplatna,koja postoji Microsoft mape.Postoje za sve platforme. Za android i apple,(za windows 10 telefone,vec je integrisano u sistemu,zove se mape,samo se preuzmu mape nudi se ceo svet,pa kome koja Grzava treba),za ostalo se zove here we go,preuzme se softver,mape i glas.Radi vrhunski,ne treba internet,besplatno je.Za ova dva,o kojima pisete,moze da se preuzme samo jedan delic mape,da bi radilo bez interneta,za ostatak da bi radilo potreban je internet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA