• 5

Zašto je WhatsApp trenutno veoma opasan i istovremeno vrlo važan?

Glavni problem stvara to što su WhatsApp poruke zaštićene enkripcijom, pa samo pošiljaoci i primaoci mogu da ih vide...

  • 5

Brojni doktori, vlade, zdravstvene i humanitarne organizacije ulažu nadljudske napore na sprečavanju u usporavanju širenja korona virusa i pravovremenom informisanju ljudi o aktuelnoj situaciji.

Ipak, takve napore sabotira širenje brojnih lažnih vesti, za šta je dobrim delom zaslužna i jedna od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje - WhatsApp.

WhatsApp, koji je u vlasništvu Facebook-a, poslednjih nedelja beleži rekorde u broju ostvarnih poziva i poslatih poruka u zemljama najteže pogođenim epidemijom koronavirusa kao što su Italija i Španija, ali se takođe u poslednje vreme dosta koristi i za širenje netačnih informacija i potpuno pogrešnih tvrdnji o koronavirusu.

Problem je postao do te mere akutan da političari širom sveta apeluju na ljude da ne prosleđuju neproverene informacije putem WhatsApp-a.

Sa zahtevom da se prestane sa širenjem neproverenih informacija oglasio se irski premijer Leo Varadkar, koji je apelovao na ljude da prestanu sa širenjem neistina i glasina putem WhatsApp grupa.

Najveći problem je u tome što većina takvih poruka meša validne savete o tome kako bi pravilno trebalo održavati higijenu sa potpuno netačnim i lažnim informacijama i savetima, kakav je onaj da ispijanje tople vode svakih 15 minuta neutralizuje koronavirus - što je, naravno, potpuna budalaština.

Glavni problem stvara to što su WhatsApp poruke zaštićene enkripcijom, pa samo pošiljaoci i primaoci mogu da ih vide, zbog čega zdravstveni stručnjaci i grupe koje nagledaju širenje lažnih vesti imaju problema sa prećanjem širenja netačnih i nestručnih vesti i saveta. Sam WhatsApp ne nadgleda protok poruka na svojoj platformi.

U međuvremenu, WhatsApp je preduzeo korake da uspori protok lažnih informacija, promovišući grupe koje proveravaju podatke. Uvedena je i mogućnost da korisnici sami mogu da prosleđuju sumnjive poruke na posebne WhatsApp naloge koji proveravaju istinitost objavljenih informacija.

Iz WhatsApp-a poručuju da, u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, UNICEF-om i UNDP-om rade na stvaranju "globalnog infrmacionog haba i korona virusu", kako bi uskoro formulisali "jednostavna i lako primenljiva pravila za korišćenje WhatsApp-a za vreme trajanja pandemije.

Video: Jedna od lažnih poruka, širena preko grupnih četova, izazvala je juče kolaps na pumpama

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzoni

    Pljuvali su po Telegramu sto nisu mogli da dekriptuju poruke dok ga nisu s....li. Sada WhatsUp moze kriptovane poruke, to je ok posto je Americki, a Ruski telegram nije smeo...

  • Proka

    Dr Nestorović je na RTS rekao da je ovo najsmešniji virus u istoriji čovečanstva

  • Uros

    Ljude niko i ne tera da koriste WhatsApp, postoji mnogo sigurnijih aplikacija kao sto su Signal (besplatna), Threema (placa se oko $3), Wire (besplatna), dok Telegram nije siguran po "defaultu" vec se to mora podesiti u podesavanjima tako da ne predlazem koriscenje telegrama.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima