≫ 

Zašto je WhatsApp trenutno veoma opasan i istovremeno vrlo važan?

Glavni problem stvara to što su WhatsApp poruke zaštićene enkripcijom, pa samo pošiljaoci i primaoci mogu da ih vide...

  • 5
WhatsApp Foto: Pixabay.com

Brojni doktori, vlade, zdravstvene i humanitarne organizacije ulažu nadljudske napore na sprečavanju u usporavanju širenja korona virusa i pravovremenom informisanju ljudi o aktuelnoj situaciji.

Ipak, takve napore sabotira širenje brojnih lažnih vesti, za šta je dobrim delom zaslužna i jedna od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje - WhatsApp.

WhatsApp, koji je u vlasništvu Facebook-a, poslednjih nedelja beleži rekorde u broju ostvarnih poziva i poslatih poruka u zemljama najteže pogođenim epidemijom koronavirusa kao što su Italija i Španija, ali se takođe u poslednje vreme dosta koristi i za širenje netačnih informacija i potpuno pogrešnih tvrdnji o koronavirusu.

Problem je postao do te mere akutan da političari širom sveta apeluju na ljude da ne prosleđuju neproverene informacije putem WhatsApp-a.

Sa zahtevom da se prestane sa širenjem neproverenih informacija oglasio se irski premijer Leo Varadkar, koji je apelovao na ljude da prestanu sa širenjem neistina i glasina putem WhatsApp grupa.

Najveći problem je u tome što većina takvih poruka meša validne savete o tome kako bi pravilno trebalo održavati higijenu sa potpuno netačnim i lažnim informacijama i savetima, kakav je onaj da ispijanje tople vode svakih 15 minuta neutralizuje koronavirus - što je, naravno, potpuna budalaština.

Glavni problem stvara to što su WhatsApp poruke zaštićene enkripcijom, pa samo pošiljaoci i primaoci mogu da ih vide, zbog čega zdravstveni stručnjaci i grupe koje nagledaju širenje lažnih vesti imaju problema sa prećanjem širenja netačnih i nestručnih vesti i saveta. Sam WhatsApp ne nadgleda protok poruka na svojoj platformi.

U međuvremenu, WhatsApp je preduzeo korake da uspori protok lažnih informacija, promovišući grupe koje proveravaju podatke. Uvedena je i mogućnost da korisnici sami mogu da prosleđuju sumnjive poruke na posebne WhatsApp naloge koji proveravaju istinitost objavljenih informacija.

Iz WhatsApp-a poručuju da, u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, UNICEF-om i UNDP-om rade na stvaranju "globalnog infrmacionog haba i korona virusu", kako bi uskoro formulisali "jednostavna i lako primenljiva pravila za korišćenje WhatsApp-a za vreme trajanja pandemije.

Video: Jedna od lažnih poruka, širena preko grupnih četova, izazvala je juče kolaps na pumpama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • He

    19. mart 2020 | 22:08

    Pa bi sad voleli da zavire u jedine poruke koje su zasticene ...ma nemoj ! Recite brate to je ono sta hocemo...pa onda po zakonu da primoraju Facebook da vam i to dozvole! Ko vama sta moze! 💀

  • Glupost

    19. mart 2020 | 23:08

    Ova aplikacija je probijena odavno,poruke i pozivi nisu zaštićeni!!!

  • Proka

    20. mart 2020 | 08:55

    Dr Nestorović je na RTS rekao da je ovo najsmešniji virus u istoriji čovečanstva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA