≫ 

Hrvati imaju aplikaciju za ribe zbog koje kupci više neće moći da budu prevareni

Ministarstvo poljoprivrede je napravilo aplikaciju HRiba, putem koje svaki potrošač može da sazna odakle potiče tuna ili sabljarka koja mu se nalazi na tanjiru

  • 0
Sabljarka Foto: Profimedia/Alamy

Kupci ribe i gosti u restoranima u Hrvatskoj više neće moći da budu prevareni. Ove godine tuna i iglun, odnosno sabljarka, a od sledeće najverovatnije i zubatac i riba kovač (šampjer), na kojima restorani najviše zarađuju, moraju da budu kodirani.

To bi trebalo da spreči prevare u ugostiteljstvu, i da onemogući restorane da gostima izlažu pladanj sa "friškom ribom", dok u kuhinji pripremaju ribu iz supermarketa i to najverovatnije iz uvoza.

Zato je Ministarstvo poljoprivrede susedne zemlje napravilo aplikaciju HRiba, putem koje svaki potrošač može da sazna odakle potiče tuna ili sabljarka koja mu se nalazi na tanjiru, koje je vrste i težine.

Riba će biti "kodirana", odnosno na sebi imati QR kod koji će kupac moći da se skenira svojim pametnim telefonom, bilo u maloprodajnom ili u ugostiteljskom objektu.

Nakon skeniranaj bar koda, HRiba kupca automatski preusmerava na internet stranicu na kojoj se nalaze podaci o ulovu, kupcu koji je otkupio proizvode ribarstva od ribara, pa sve do maloprodajnog objekta u kome se riba prodaje.

Takođe, vlasnik restorana će biti dužan da, na zahtev mušterije, pokaže kod na ribi i da joj omogućiti skeniranje, piše Slobodna Dalmacija.

Plan Ministarstva poljoprivrede je da se za tri do četiri godine u sistemu kodiranja nađu sve ribe hrvatskog primorja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA