Ovo je razlog zbog koga ne bi više trebalo da koristite Facebook Messenger

Facebook je odavno objavio da radi na enkripciji za Messenger, ali ništa u vezi sa tim još uvek nije preduzeo

  • 1
iPhone, telefon, aplikacije, Facebook, Messenger Foto: Tanjug/AP

Facebook je nedavno predstavio novu bezbednosnu funkciju za Messenger, pomoću koje će korisnici ubuduće poruke moći da otključavaju skeniranjem lica. Ipak, stručnjaci za sajber bezbednost su izrazili sumnju u to rešenje.

Prema tvrdnjama eksperta Zaka Dofmena, "end-to-end enkripcija predstavlja jedini način da se značajno poboljša bezbednost korisnika pri upotrebi ovakvih aplikacija".

Facebook to zna, navodi Dofmen u tekstu za Forbes, i podseća da je ta kompanija odavno objavila da radi na enkripciji za Messenger, ali da ništa u vezi sa tim još uvek nije preduzela.

Facebook je, takođe, priznao da je dodavanje tog nivoa zaštite u Messenger tehnički veoma kompleksno i da zahteva godine.

Dofmen podseća na nedavni slučaj hakovanja više od 100 naloga poznatih korisnika Twittera, kada su hakeri ušli u njihove privatne poruke. To se dogodilo zbog toga što Twitterove poruke nisu šifrovane, pošto je "Twitter, kao i Facebook sa Messengerom, stao na pola puta".

Napad na Twitter je istakao ranjivost postojećeg pristupa kada neka internet platforma čuva ključeve za dešifrovanje privatne komunikacije korisnika. Ti ključevi mogu da se upotrebe na zahtev policije, ali takođe postoji rizik da bi sajber-kriminalci mogli na prevaru da ih zloupotrebe.

U slučaju Facebooka postoji razlika između onoga što ta kompanija saopštava i onoga što radi, pa iako su dosta pričali o enkripciji ostaje nada da bi u budućnosti morala i da počne da je primenjuju.

U međuvremenu, Zak Dofmen predlaže korisnicima Facebook Messengera da razmislite o korišćenju neke druge platforme za slanje kratkih poruka kao što su Signal ili Telegram.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majkl Džondar

    30. jul 2020 | 16:33

    Trebalo bi masovno na Telegram da se prebacujemo. Signal ima bezveze dizajn. Telegram ekstra izgleda, puno podešavanja i prilagođavanja. I što je najbitnije radi ekstra.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA