"Što se tiče TikToka, zabranjujemo ga u SAD!"

Američki predsednik rekao je da bi mogao da upotrebi hitna ekonomska ovlašćenja ili izvršnu odredbu da zabrani TikTok u zemlji...

  • 3
Donald Trump, Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp je izjavio da će zabraniti aplikaciju TikTok, koja je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, prenose mediji.

- Što se tiče TikToka, zabranjujemo ga u SAD! - rekao je Tramp u petak, nekoliko sati nakon što je prethodno pominjao da druge mogućnosti ostaju u igri.

TikTok, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik rekao je da bi mogao da upotrebi hitna ekonomska ovlašćenja ili izvršnu odredbu da zabrani TikTok u zemlji.

- Pa, imam takva ovlašćenja. Mogu to da učinim izvršnom odredbom ili time! - rekao je novinarima koji su sa njim leteli u predsedničkom avionu Air Force One, navodi Hina.

Samo nekoliko sati ranije Tramp je rekao da njegova administracija "može da zabrani TikTok" i dodao da, što se toga tiče, postoji "mnogo alternativa".

TikTok je aplikacija u vlasništvu pekinške kompanije ByteDance i objava o preispitivanju njenog rada izazvala je oštre primedbe kineske vlade koja Vašington optužuje za diskriminaciju.

TikTok, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Ta aplikacija predstavlja najnoviji problem u pogoršanju napetosti između dve najveće svetske ekonomije, koje su počele zbog trgovinskih odnosa i pomorskih pitanja u Južnom kineskom moru.

Vašington tvrdi da su kineske tehnološke kompanije nacionalna bezbednosna pretnja za SAD i pritiska saveznike da preduzmu slične mere, prenosi N1.

TikTok omogućava korisnicima da stvaraju kratke video zapise sa osnovnim efektima i muzikom, što je postalo vrlo popularno, pogotovo među mladima. Kompanija insistira na tome da ne deli korisničke podatke sa zvaničnim Pekingom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majkl Džondar

    2. avgust 2020 | 10:52

    Svi američki političari su istih karakternih osobina sem jedne. Jedino Trampara nije licemeran. Ono ono što radi to i priča. Dok ostali su radili i mnogo gore stvari ali pod lažima o širenju ljubavi i demokratije. Ovaj kaže kako jeste. Bar to.

  • Alex

    3. avgust 2020 | 07:34

    U svojoj istoriji Amerika nije imala ovakvog predsednika.Svojim potezima samo je ubrzao trku u naoružavanju i ugrozio lidersku poziciju Amerike u svetu. Jedino što zna je zavođenje sankcija svima koji mu se iz nekog razloga ne sviđaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA