Sumanuti "blekaut izazov" naterao TikTok da zabrani korišćenje deci mlađoj od 13 godina

Dok iz TikToka tvrde da će ubuduće koristiti veštačku inteligenciju za potvrđivanje godište korisnika, italijanske vlasti "češljaju" i Facebook i Instagram...

  • 16
Europe Tech Regulation Foto: Tanjug/AP

Kineska platforma za deljenje video sadržaja TikTok blokirala je pristup deci mlađoj od 13 godina na svojoj aplikaciji. Zabrana je usledila nakon nedavne smrti desetogodišnje devojčice iz Palerma, koja se ugušila kaišom od bade mantila izvodeći takozvani "blekaut izazov", javila je agencija ANSA.

Iz TikToka navode da će ubuduće koristiti veštačku inteligenciju za potvrđivanje godište svojih korisnika. Italijansko nadzorno telo je saopštilo da će proceniti efikasnost mera koje je uveo TikTok.

Nakon smrti devojčice 21. januara, usledio je slučaj žene (48) iz Sirakuze na Siciliji, koja je ispitana zbog navodnog podstrekivanja na samoubistvo postavljanjem video snimka na TikToku, na kome se vide muškarac i žena kako obmotavaju lepljivu traku oko usta i nosa, u još jednom "Blekaut izazovu", navodi ANSA.

Istražitelji su, u međuvremenu, proširili istragu povodom smrti devojčice iz Palerma, postavljajući pitanja predstavnicima Facebooka i Instagrama kako je bilo moguće da ona otvori naloge na njihovim platformama. Facebook je saopštio da će potpuno sarađivati sa istražnim organima.

U slučaju "uticajne TikTokerke" iz Sirakuze, policija je otkrila da je ona postavljala još snimaka, uz pomoć kojih je uspela da sakupi čak 730.000 pratilaca raznih uzrasta.

Oni su našli 20-ak videa opasnih izazova, među kojima su udisanje kreme kroz nos, zatvaranje očiju klještama i inscenirano lomljenje ruke dubokim tiganjem. Sve pomenute izazove izvela žena iz Sirakuze, a svi njeni snimci su potom potpuno uklonjeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ahm

    3. februar 2021 | 16:09

    Zamisli pitanje: Imate više od 13 godina? Da Ne

  • S

    3. februar 2021 | 16:15

    Kako moguće... Pa moze napisati da ima godina koliko hoće, pa ga koristiti, ko to proverava?

  • Malo sutra

    3. februar 2021 | 18:07

    Ja sam protivnik da djeca uopšte imaju instalirano tako šta... Definitivno treba imati maximalan nadzor nad telefonom ograničiti korištenje itd....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA