Ovih 7 vrsta aplikacija spadaju u najopasnije - izbegavajte ih u širokom luku!

Hakeri pronalaze razne načine za zaobilaženje beznedsnih mera, ali...

  • 2
iPhone, ajfon, aplikacije

Foto: Unsplash

Mnogi stručnjaci za sajber bezbednost upozoravaju da bi ljudi trebalo da izbegavaju prodavnice aplikacija trećih strana, zbog zlonamernog softvera i bezbednosnih problema. Međutim, i zvanične prodavnice aplikacija, Google Play Store i Apple App Store, mogu biti jednako opasne.

Hakeri pronalaze razne načine za zaobilaženje beznedsnih mera. Prodavnica Google Play je posebno ranjiva, kako zbog popularnosti Androida, tako i zbog toga što nema zatvoreni sistem kao Apple.

Korisnici veruju i da su u tim javnim platformama sve aplikacije legitimne i verodostojne, a to može biti opasno pa bi trebalo da budu oprezni. Ovih 7 vrsta aplikacija spadaju u najopasnije, pa ih nipošto ne bi trebalo instalirati na telefon, piše Android Headlines.

 Aplikacije za reprodukciju muzike

 

Pametni telefoni već dolaze sa dobrim aplikacijama za reprodukciju muzike, a preuzimanje nekih novih može da ugroziti bezbednost vašeg uređaja. Jedna od takvih aplikacija je Fildo Music.

Nepouzdani pretraživači

 

Korisnici putem pretraživača dele brojne lične informacije, a neki od nepouzdanih mogu da ugroze vašu bezbednost na intrnetu. Primeri za takve pretraživače su UC Browser i Dolphin Browser.

Besplatni VPN

 

Besplatni VPN uverava korisnike da im je njihova bezbednost na prvom mestu, ali to najčešće nije tako i mnogi od njih prodaju podatke svojih korisnika kako bi zaradili. Izbjegavajte besplatne aplikacije VPN-a kao što su SuperVPN i Pacific VPN.

Snimači

 

Kao i kod muzičkih plejera, većina pametnih telefona već ima instalirane visokokvalitetne diktafone i snimače zvuka pa nema potrebe da instalirate neke nesigurne kao što su QRecorder, aplikacija za koju je utvrđeno da koristi trojanac AlienBot.

Društvene mreže, aplikacije, TikTok, Instagram, Facebook

Foto: Shutterstock

Aplikacije za čišćenje uređaja

 

Iako postoje legitimne aplikacije za čišćenje telefona, postoje i mnoge koje mogu učiniti više šretet nego koristi. Neke od njih su Super Clean, Cleanit i Virus Cleane.

Povećavanje RAM memorije

 

Ne postoji način da se poveća RAM elefona. Svaka aplikacija koja tvrdi drugačije je definitivno zlonameran softver. To uključuje aplikacije poput Memory Safe i Warehouse Storage.

Nepoznati antivirus programi

 

Antivirusi su bili korisni, a onda je Google Play prodavnica preplavljena tim aplikacijama. A svaka od njih tvrdi da štiti vaš telefon, virusa i zlonamjernog softvera. Zato se držite legalnih, poznatih marki antivirusnih programa odupočetka.

Video: Mobilni telefon koji nikako ne bi trebalo da zaobiđete: Cena izuzetno primamljiva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Droid

    14. oktobar 2021 | 17:21

    Najopasnije app su google play services i google play store

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA