≫ 

Telegram će možda biti ugašen u Nemačkoj

U Nemačkoj se aplikacija smatra izvorom teorija zavere i govora mržnje, posebno kada se govori o pandemiji.

  • 2
Telegram aplikacija Foto: Shutterstock

Prema nemačkoj ministarki unutrašnjih poslova, Nemačka bi mogla da odluči da ugasi Telegram, ukoliko popularna aplikacija za razmenu poruka nastavi da krši zakone ove zemlje.

Ministarka ističe da se opcija gašenja Telegrama u toj zemlji ne može isključiti, ali da pre toga moraju da se iscrpe ostale mere.

Od Telegrama se traži da reguliše probleme sa desničarskim grupama i ljudima koji se protive restrikcijama koje se sprovode tokom pandemije koronavirusa.

Ministarka dodaje da Nemačka sa svojim partnerima u Evropskoj Uniji diskutuje o merama koje bi se mogle primeniti kako bi se regulisalo funkcionisanje Telegrama.

Ostaje da se vidi na koji način bi nemačka mogla da sankcioniše Telegram i njegovu upotrebu, s obzirom na brojne kanale (zvanične i nezvanične) preko kojih je aplikaciju moguće preuzeti.

Telegram je postao popularan prošle godine, nakon što je WhatsApp, koji je u vlasništvu Facebook-a promenio pravila korišćenja. Kako su korisnici mislili da će se njihovi podaci deliti sa Facebook-om, migrirali su na druge servise poput Signala i Telegrama. 

Telegram nudi enkriptovano dopisivanje, što znači da su poruke između korisnika veoma dobro zaštićene. Funkcija koju su mnogi veličali, zbog toga što pruža dodatnu privatnost se takođe pokazala kontroverznom, jer omogućava kriminalcima i drugim grupama da se organizuju, a da organi za sprovođenje zakona to ne mogu da saznaju.

U Nemačkoj se aplikacija smatra izvorom teorija zavere i govora mržnje, posebno kada se govori o pandemiji. Smatra se glavnom platformom za aktiviste protiv vakcinacije i mera protiv pandemije.

Nemačka nije jedina koja potencijalno traži kontrolu nad Telegramom. Zabrane i propisi postoje u raznim zemljama, od Kine do Indije i Rusije. Te vlade često ukazuju na kriminalne i problematične sadržaje koji se šire na platformi kako bi opravdale blokade.

Video: Poslednja noćna bakljada za Angelu Merkel: Nemačka više neće biti ista

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gle čuda

    14. januar 2022 | 12:00

    Ju, kako to da se fašizam tako lepo i lako sprovodi baš u Nemačkoj...?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA