Kontroverzna aplikacija: Pomoću nje pametnim telefonom može da se meri brzina automobila

Aplikaciju pod nazivom Speedcam Anywhere pešaci mogu da koriste za snimanje automobila

  • 4
Brza vožnja Foto: Pixabay

Nova aplikacija za pametne telefone, koja korisnicima omogućava snimanje automobila kamerom i utvrđivanje da li krše ograničenje brzine, izaziva kontroverze nakon samo nekoliko nedelja na tržištu u Velikoj Britaniji.

Aplikaciju pod nazivom Speedcam Anywhere pešaci mogu da koriste za snimanje automobila.

Korisnik zatim može da sačuva snimak s brzinom vozila i generiše izveštaj. Ideja je da se ovaj izveštaj može podeliti s nadležnim telima. Aplikacija se ne može koristiti za kažnjavanje vozača u Velikoj Britaniji jer je Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odobrilo kao sertifikovani uređaj za detekciju brzine. Aplikacija se takođe priprema za lansiranje u SAD-u, prenosi Revija HAK.

Speedcam Anywhere je razvio tim naučnika za veštačku inteligenciju. Međutim, njihov stvarni identitet se čuva u tajnosti jer tvrde da su primili uvredljive poruke od građana koji se ne slažu sa svrhom aplikacije.

Jedan od osnivača aplikacije, anonimno razgovarajući s Guardianom, rekao je:

"Dobijamo prilično uvredljive poruke. Neki misle da nas aplikacija pretvara u državu nadzora. Na putevima se svake godine dogodi 20.000 nesreća s teškim povredama. Kako možemo da ih smanjimo? Sprečavanjem prebrze vožnje", rekao je za britanski Guardian jedan od osnivača aplikacije.

Google u početku nije dozvoljavo objavljivanje aplikacije u svom Play Store-u, ali je popustio i u Velikoj Britaniji se aplikacija može skinuti. Apple još nije odobrio aplikaciju za distribuciju u svojoj App Store za iOS uređaje kao što su iPhone i iPad.

Za sada se ništa ne zna o širenju aplikacije na tržišta u Evropi.

(Telegraf.rs/Revija HAK)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA