≫ 

Kako na androidu uključiti upozorenje na nadolazeće potrese?

Reč je inovativnom sistemu koji je u upotrebu ušao još 2020. godine, ali je izgleda tek nedavno postao funkcionalan i u našim krajevima

  • 5
Zemljotres aplikacija Foto: G. Š./Klix.ba, vijesti.me, Pixabay

Razoran potres u BiH otkrio je široj javnosti vrlo korisnu stvar koju imaju pametni telefoni na sistemu Android - upozorenje na potrese koje nekoliko sekundi pre samog udara upozorava korisnika na opasnost.

Korisnici Androida u BiH i Hrvatskoj ostali su iznenađeni kada ih je mobilni telefon upozorio na potres nekoliko sekundi pre nego što se on zbio.

Reč je inovativnom sistemu koji je u upotrebu ušao još 2020. godine, ali je izgleda tek nedavno postao funkcionalan i u našim krajevima.

Procedura pokretanja tog sistema vrlo je jednostavna. Potrebno je ući u podešavanja telefona, odabrati lokaciju, potom usluge lokacije i konačno uslugu "Upozorenja o potresu".

Nakon toga, ako usluga sama po sebi nije aktivirana, potrebnu ju je označiti kao aktivnu.

Google sistem, nazvan ShakeAlert, kreiran u saradnji s američkim Geološkim zavodom, koristi signale stotina seizmometara koji se aktiviraju i putem pametnih telefona s Androidom korisnicima šalju upozorenja, prenosi tportal.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    23. april 2022 | 13:05

    Kao da ću za tih par sekundi da odreagujem, neću ni znati o čemu se radi

  • Cika Velja

    23. april 2022 | 15:53

    Pored mora nelogicnosti u opisu rada ove aplikacije,jos ce postati prisutna na svakom telefonu,a namena joj nema veze sa zemljotresima! Ono sto svi seizmolozi znaju,i u cemu ss svi slazu,je da se zemljotres ne moze predvideti,pa ni minut pre udara! E pa sretno sa brigom za zivot,i sretno ukljucenje aplikacije!!!

  • Goksy

    23. april 2022 | 14:47

    Meni je ukljucen i nije javio za sinoc

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA