Bez iznenađenja: Šta lista najpopularnijih aplikacija govori o nama?

Facebook je zabeležio pad od više od 25 procenata u prethodnoj godini, ali popularnost TikToka nastavlja da raste

  • 0
iPhone, ajfon, aplikacije Foto: Unsplash

Ljudi u proseku provode dva do četiri sata dnevno na društvenim mrežama. Facebook je nekada bio omiljeni, a danas je TikTok prvi na listi najpopularnijih aplikacija.

Ova društvena mreža je u prethodnoj godini preuzeta čak 672 miliona puta. Šta to govori o našim navikama?

Posle TikToka, Instagram i WhatsApp su bile najčešće korišćene aplikacije u 2022.

Prethodna godina je pokazala da raste interesovanje za Snapchat i Telegram aplikacije, ali raste i broj onih koji se ne libe da instaliraju aplikacije za upoznavanje.

Društvene mreže mogu uticati na anksioznost, depresiju i loš san. Međutim, ako se koristi umereno i na pravi način, negativne posledice se mogu izbeći.

Međutim, kod mladih, posebno kod tinejdžera je umerena upotreba ovih platformi veći izazov. Zato je školski okrug u Sijetlu najavio tužbu bez presedana protiv kompanija kao što su Meta, Google, TikTok, ByteDance i Snap, tvrdeći da su njihove platforme društvenih medija godinama olakšavale i profitirale od krize mentalnog zdravlja američkih adolescenata i tinejdžera.

Strašni efekti prekomerne upotrebe društvenih mreža na korisnike, uključujući promene u hemiji mozga, anksioznost i depresiju – posebno kod dece i tinejdžera – su uveliko dokumentovani u ovom trenutku, prenosi popsci.

Veliki deo problema proizilazi iz činjenice da prefrontalni korteks mozga nije u potpunosti razvijen kod adolescenata i tinejdžera, što znači da imaju poteškoća u vršenju samokontrole na platformama društvenih mreža.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA