≫ 

Sony je podneo patent za tehnologiju za blokiranje piratskih aplikacija na televizorima

Patent pod nazivom "Kontrola protiv piraterije zasnovana na funkciji crne liste" podnet je 2021. godine i opisuje metodu automatskog blokiranja aplikacija za koje se utvrdi da distribuiraju piratski sadržaj

  • 0
televizija televizor Foto: Unsplash/Glenn Carstens-Peters

Sony je bila jedna od vodećih kompanija u borbi protiv Napstera i drugih P2P servisa, izmislio je kontroverzni sistem za upravljanje autorskim pravima DRM, a sada nudi rešenje u vidu patenta – da blokira piratske aplikacije direktno na uređajima.

Sa tim ciljem, podneli su patent u leto 2021. koji je tek nedavno ugledao svetlost dana. U njemu, Sony opisuje "Kontrolu protiv piraterije zasnovanu na funkciji crne liste", što je u suštini naziv za sistem za blokiranje neželjenih aplikacija.

Elektronski uređaji bi, prema njihovoj zamisli, imali ugrađen sistem koji bi kontrolisao eksterne aplikacije za prikazivanje sadržaja (odnosno nezavisnih preuzetih izvan zvaničnih prodavnica aplikacija).

Ako se takva aplikacija nađe na uređaju, pre svega televizoru, sistem će proučiti njegov programski kod i uporediti ga sa svojom "crnom listom".

Slično, specijalni softver za praćenje bi takođe mogao da prati mrežni saobraćaj koji je pokrenula aplikacija i na osnovu toga zaključi da se radi o neovlašćenom strimingu.

U slučaju da dođe do podudaranja, odnosno ako se na uređaju pronađe aplikacija sa piratske "crne liste", njeno pokretanje će biti blokirano, prenosi Bug.hr.

Stručnjaci kompanije Sony pišu da bi takav sistem proaktivnog blokiranja aplikacija, koji bi služio za distribuciju nelegalno stečenog sadržaja, bio korišćen u okviru operativnih sistema koji omogućavaju korisnicima da preuzimaju spoljne, aplikacije trećih strana, koje bi mogle da strimuju sadržaj iz nelegalnih izvora, bez plaćanja za prava i bez dozvole za legalno emitovanje.

Kao i obično u slučaju tehnoloških patenata, trenutno nema informacija o tome da li Sony planira da zaista ugradi ovu vrstu tehnologije u svoje televizore ili druge uređaje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA