EU zapretila TikToku: "Nećemo oklevati da uvedemo sve moguće sankcije"

Novi zakon EU dozvoljava i zabranu pružanja usluga u Uniji u slučaju ponovljenih ozbiljnih kršenja pravila koja ugrožavaju život ili bezbednost ljudi

  • 0
Europe Tech Regulation Foto: Tanjug/AP

Zvaničnici Evropske unije u četvrtak su zapretili društvenoj mreži TikTok dalekosežnim sankcijama zbog dozvoljavanja širenja štetnog sadržaja.

Evropska komisija upozorila je izvršnog direktora TikToka Šu Zi Čua da platforma mora odmah početi da se pridržava pravila EU ili će se suočiti sa sankcijama.

"Nije prihvatljivo da iza naizgled zabavnih i bezopasnih videa korisnici mogu da pristupe štetnom, a ponekad čak i po život opasnom sadržaju za samo nekoliko sekundi", rekao je komesar Komisije Tjeri Breton u četvrtak nakon razgovora sa Čuom.

On je dodao da je zabrinut i zbog optužbi da se špijuniraju novinari i da se lični podaci šalju van Evrope.

TikTok, u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, dugo je bio predmet kritika zbog slabe zaštite podataka svojih mladih korisnika. Takođe, postoji bojazan da bi Kina mogla imati pristup podacima na TikToku, što platforma demantuje, prenosi Zimo.

"Nećemo oklevati da uvedemo sve moguće sankcije ukoliko ne pokažu punu usklađenost", dodao je Breton, podsećajući na Evropski zakon o digitalnim uslugama, koji će od 1. septembra ove godine smatrati velike platforme odgovornim za kršenje pravila.

Novi zakon EU dozvoljava i zabranu pružanja usluga u Uniji u slučaju ponovljenih ozbiljnih kršenja pravila koja ugrožavaju život ili bezbednost ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA