≫ 

Šta su to prijemnici digitalnog TV signala, i zbog čega su vam veoma važni?

Pomoći ćemo vam - u pitanju je jedna od ključnih stvari vašeg televizora

  • 4

Dok gledate omiljenu seriju ili film, udobno ušuškani u fotelju ispred televizora, sigurno i ne razmišljate o putu koji televizijski signal prevaljuje od svog izvora do vašeg TV aparata. Međutim, ukoliko planirate kupovinu novog televizora, veoma je važno da se tip TV signala koji dobijate podudara sa tipom TV prijemnika kojim će biti opremljen vaš budući televizor.

Podešavanja koja odmah morate da promenite kada kupite TV

Zbog toga ćemo vas upoznati sa vrstama digitalnog televizijskog signala, ali i sa tipovima prijemnika (TV tjunera) koji se ugrađuju u savremene TV aparate.

Analogni televizijski signal je u Srbiji u potpunosti isključen, a njegovo mesto je zauzeo digitalni televizijski signal. U nastavku teksta isključivo ćemo govoriti o digitalnom signalu i njegovim vrstama, kao i o televizorima sa odgovarajućim prijemnicima.

Vrste digitalnog televizijskog signala

Foto-ilustracija: pixabay.com, A. Nalnantjan

U zavisnosti od načina prenosa (od njegovog izvora do vašeg televizora), digitalni televizijski signal može biti: terestrijalni (zemaljski), kablovski ili satelitski. Postoje i druge vrste digitalnih televizijskih signala, ali o njima ćemo nekom drugom prilikom.

Kako da znate koja vrsta digitalnog televizijskog signala dolazi do vašeg doma? Vrlo jednostavno:

- Ukoliko TV signal dobijate putem sobne ili krovne TV antene, onda je reč o takozvanom terestrijalnom (zemaljskom) signalu;

- Ukoliko nemate antenu već TV signal dobijate od kablovskog operatora, u pitanju je kablovski signal;

- Ukoliko na krovu imate satelitsku antenu, to znači da vaš televizor koristi satelitski signal.

Iako se u gotovo 100% slučajeva radi o terestrijalnom ili kablovskom načinu prenosa signala, to ne znači da nećete moći da pratite i satelitski program. Naprotiv, uz savremene televizore to je lakše nego ikada ranije. Drugim rečima, pored redovnog televizijskog signala (terestrijalnog ili kablovskog), uz odgovarajući model televizora možete paralelno da koristite i satelitski signal – bez mnogo muke. No, krenimo redom...

Vrste digitalnih televizijskih prijemnika (TV tjunera)

Foto: Telegraf

Za svaku od navedenih vrsta signala postoji i odgovarajući prijemnik koji mora biti ugrađen u televizor kako bi TV aparat „razumeo“ signal koji dobija.

Kako se nazivi ovih tehnologija ne bi razlikovali od proizvođača do proizvođača i kako bi krajnjim korisnicima sve bilo jasno i lako za razumevanje, svoje prste je umešala organizacija po imenu DVB (skraćeno od Digital Video Broadcasting). Ova organizacija se bavi standardizacijom tehnologija i termina koji se primenjuju u digitalnoj televiziji.

Prema standardima koje je propisala DVB organizacija, prijemnici digitalnog televizijskog signala dele se na:

DVB-T (skraćeno od Digital Video Broadcasting – Terestrial): koristi se za prijem terestrijalnog signala prve generacije;

DVB-T2 (skraćeno od Digital Video Broadcasting – Terestrial 2): koristi se za prijem terestrijalnog signala druge generacije;

DVB-C (skraćeno od Digital Video Broadcasting – Cable): koristi se za prijem kablovskog signala prve generacije;

DVB-C2 (skraćeno od Digital Video Broadcasting – Cable 2): koristi se za prijem kablovskog signala druge generacije;

DVB-S (skraćeno od Digital Video Broadcasting – Satellite): koristi se za prijem satelitskog signala prve generacije;

DVB-S2 (skraćeno od Digital Video Broadcasting – Satellite 2): koristi se za prijem satelitskog signala druge generacije.

Foto: Telegrar
Foto: Telegrar

U Srbiji se koriste DVB-T2 i DVB-C standardi. Prema tome, ukoliko koristite terestrijalni digitalni televizijski signal, neophodno je da vaš novi televizor bude opremljen DVB-T2 prijemnikom. S druge strane, ukoliko koristite kablovski digitalni televizijski signal, vaš budući televizor treba da poseduje DVB-C prijemnik.

Savremeni televizori često poseduju obe vrste prijemnika, što će vam dodatno olakšati izbor. Ali, kako da saznate čime je opremljen televizor za koji ste zainteresovani? Jednostavno – pogledajte njegovu tehničku specifikaciju ili pitajte prodavca, a ovu informaciju proizvođači često istaknu i kao ilustraciju (logo).

Nikada lakše do satelitske televizije

Ukoliko vaš budući televizor pored redovnog digitalnog prijemnika (DVB-T2 ili DVB-C) poseduje i DVB-S2 prijemnik, na pola ste puta do uživanja u čarima satelitske televizije.

Verovatno se sećate kako smo nekada gledali satelitski program – na krovu smo imali satelitsku antenu u obliku tanjira, opremljenu LNB uređajem (skraćeno od Low-Noise Block Downconverter). Sve ovo bilo je povezano sa tzv. risiverom koji je, opet, bio povezan sa televizorom.

DVB-S2 prijemnik je zapravo kompletan satelitski risiver. Ukoliko izaberete televizor sa ugrađenim DVB-S2 prijemnikom, sve što vam nedostaje za praćenje satelitskog programa su antena (tanjir) i pomenuti LNB uređaj. Kabl koji dolazi iz LNB uređaja direktno uključujete u televizor i to je to – možete da pronađete kanale i uživate.

Imajte u vidu da određeni sateliti ili određeni kanali zahtevaju dodatnu pretplatu. Nakon što se pretplatite, od satelitskog operatora ćete dobiti odgovarajuću Smart karticu koja se ubacuje u za to predviđeno ležište na televizoru.

Prisustvo DVB-S2 prijemnika možete da prepoznate i po specifičnom priključku koji se najčešće nalazi odmah do koaksijalnog RF priključka, a izgleda kao na slici koja sledi.

Foto: Telegrar

Iako nisu svi televizori opremljeni satelitskim prijemnikom, ima i onih modela koji istovremeno poseduju sve do sada nabrojane vrste prijemnika, uključujući i DVB-S2 prijemnik satelitskog signala. Primer televizora koji istovremeno poseduje DVB-T2, DVB-C i DVB-S2 prijemnike je TESLA S606, koji je dostupan u dijagonalama od 43, 49 i 55 inča.

Daljinac

(Bojan Milojković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • draleRS

    22. mart 2018 | 13:28

    - Ukoliko TV signal dobijate putem sobne ili krovne TV antene, onda je reč o takozvanom terestrijalnom (zemaljskom) signalu; - Ukoliko nemate antenu već TV signal dobijate od kablovskog operatora, u pitanju je kablovski signal; - Ukoliko na krovu imate satelitsku antenu, to znači da vaš televizor koristi satelitski signal. sta dalje reci , strasni zakljukci

  • Rile

    22. mart 2018 | 14:19

    IP TV.Android Box i lepota.Dzabalesku.

  • aleksandar

    30. jun 2020 | 00:09

    pozzz imam soni braviu model kdl ex 720. kada na internetu pogledam specifikaciju pise da je dvb tanalog i,l,m,b/g , d/k. jel ovsj televizor moze da hvsta zemaljske kansle samo sa antenom bez risivera ili nema dvb t2 resiver ugeadjen u sebe. pozzz hvala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA