≫ 

Ovo su najvažniji pojmovi koje treba da znate ako ste novi u programiranju

Olakšaće vam život

  • 0

Pošto mnogim početnicima u programiranju nije lako da se snađu sa terminologijom, prenosimo vam neka jednostavna objašnjenja važnih reči, izraza i skraćenica.

Backend development

„Backend" se, u ovom slučaju, odnosi na sloj tehnologije.

Uglavnom podrazumeva pisanje ili održavanje web servisa sa bazom za čuvanje podataka. Često je povezan sa tehnologijama kao što su Java, Scala, Python, DinamoDB, MongoDB, nodeJS, MySQL, MapReduce i s još mnogo drugih tehnologija.

U pitanju je suprotna stvar od frontend razvoja, koji se uglavnom odnosi na deo povezan sa korisničkim interfejsom (UI), ili na stranu web razvoja koja je okrenuta korisnicima.

Zašto je ovo važno?

Foto: Pixabay.com

Razumevanje razlika između razvoja frontenda i backenda vam omogućava da znate o kojim komponentama treba da razmislite pre nego što počnete da razvijate aplikaciju u budućnosti. Ako tek ulazite u svet programiranja, treba da odlučite kojim od ova dva aspekta želite da se bavite.

Frontend Development

Frontend development često podrazumeva rad na funkcijama i delovima web sajta ili aplikacije koji su vidljivi klijentima. Ovde postoje različite vrste tehnologija koje se koriste, kao što su HTML, CSS, JavaScript, jQuery, React, Angular, Swift i druge. Razlog zbog kojeg ih nazivamo tehnologijama, a ne programskim jezicima, jeste to što su neki od njih okviri koji vam pomažu da postavite svoje baze i određujete način na koji programirate, ali oni nisu programski jezici.

Zašto je ovo važno?

Frontend web razvoj je nekada podrazumevao poznavanje samo HTML-a, CSS-a i JavaScripta. Danas je tu mnogo više tehnologija i alata koje možete da koristite, pa čak i da sami kreirate nove.

Frontend tehnologija napreduje veoma brzo, pa ako želite da se bavite ovim poslom, treba uvek da budete u toku sa novim tehnologijama.

Programski jezik

Da bi ljudska bića komunicirala sa kompjuterom, potreban nam je zajednički skup razumljivih jezika – skup instrukcija koje ljudi i računari mogu da razumeju i putem kojih mogu da komuniciraju.

U ljudskom svetu za komunikaciju koristimo jezike kao što su engleski, srpski, španski i drugi.

Kad je reč o kompjuterima, za komunikaciju se koristi ono što nazivamo programskim jezikom. Primeri programskih jezika su Java, C ++, Python i mnogi drugi.

Zašto je ovo važno?

Foto: Pixabay.com

Učenje programskog jezika omogućava vam da razumete kako nešto što vidite na internetu funkcioniše „ispod haube“ – to je kao da znate kako i zašto automobil radi na način na koji radi. Uz dobru edukaciju, moći ćete da pravite sopstvene aplikacije, a neke od njih će možda da postanu novi „Candy Crush“ ili „Twitter”.

Algoritmi

Google definiše ovaj pojam kao: Proces ili skup pravila koji treba pratiti u proračunima ili drugim operacijama rešavanja problema, posebno računara.

Računari su tu da izvršavaju stvari po datim uputstvima, a vi kao softverski inženjeri i programeri imate dužnost da napišete ta uputstva. Algoritam je lista koraka ili uputstava koja se mogu izvoditi s računarom ili bez njega kako bi se rešio određeni problem.

Jedan od prvih problema koje ćete naučiti da rešavate jeste problem sortiranja. Suština je da se na najefikasniji način sortira skup ili zbirka predmeta. Postoji mnogo načina sortiranja. Popularan je „Bubble Sort”, inače poznat kao „sortiranje prema poređenju". To podrazumeva da upoređujete dve stvari i birate veću, a zatim se taj proces ponavlja za sve ostale elemente sve dok se ne sortiraju svi. Ostali uključuju sortiranje prema unosu, sortiranje prema spajanju i tako dalje.

Zašto je važno?

Algoritmi su srž računarskih nauka. Razumevanje algoritama i načina na koji oni rade će vas činiti boljim softverskim inženjerom.

API

Foto: code.edu.rs

API je skraćenica od reči aplikacioni programski interfejs (engleski, Application Programing Interfaces). Možda vam zvuči komplikovano ako nemate programersko iskustvo, ali ne brinite. Samo zamislite API kao kol-centar koji transportuje i sinhronizuje sadržaj između poziva. API je spisak komandi i njihovih formata koje jedan program može poslati na drugi.

Zašto je ovo važno?

Danas se internet oslanja na besprekornu komunikaciju između različitih servisa. Tako smo u mogućnosti da izgradimo alate i web stranice koje razgovaraju jedne sa drugima. API je temeljni sloj koji dozvoljava celokupnu komunikaciju. Zato je važno da znate kako i šta internet koristi za komunikaciju.

Ako vas interesuje programiranje i želeli biste karijeru u ovoj oblasti, danas postoji veliki broj edukativnih programa na kojima možete da steknete sve potrebne veštine i znanja. Ali budite oprezni. Da biste stekli veštine koje su potrebne da se profesionalno bavite ovim poslom, potrebno je najmanje 12 meseci. Kraći kursevi jednostavno ne mogu da vam pruže dovoljno ni teorijskih znanja ni prakse.

Više o sertifikovanim edukativnim programima u oblasti programiranja kod nas saznajte ovde.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA