≫ 

4 navike uspešnih pisaca marketinških sadržaja

Marketing i tekstualni sadržaji su nerazdvojni tandem, posebno kada govorimo o digitalnim kanalima komunikacije

  • 0

Strategija koja se bazira na sadržaju (content), odnosno na informacijama koje će brendovi na kreativan način plasirati svojoj ciljnoj grupi, pokazuje sve više blistavih rezultata u poređenju sa tradicionalnim marketinškim strategijama. Istraživanja pokazuju da čak 91% poslovnih komunikacionih strategija podrazumeva i sadržaje kao neizostavni segment.

Sve ove informacije govore o tome koliko je važno imati kreativne sadržaje. Ukoliko želite da postanete uspešan kreativac, onda razmislite o ovim navikama uspešnih kreatora sadržaja.

Pišite redovno

Za dobro pisanje neophodna je vežba. Ukoliko prestanete, izgubićete osećaj, vokabular i ideje. Osećaj je nešto što se stiče praksom i što se zadržava samo ako se održava.

Čak i ukoliko nemajte jasnu ideju o tome šta želite da kažete, počnite da pišete i raspetljajte tako taj čvor koji je nastao u vašim kreativnim kanalima.

Najbolje bi bilo da odredite doba dana u kome imate najviše inspiracije i kada mislite da možete biti najproduktivniji, i da u to produktivno vreme sednete i za 10-15 minuta napišete što smisleniju celinu. Ne očekujte savršenstvo.

Komunicirajte sa svojom ciljnom grupom

Foto: Pixabay.com

Ono što je možda najteži deo u celoj priči jeste činjenica da ćete kao kreator sadržaja uvek pisati za nekoga drugog, ko ima potpuno drugačije navike i interesovanja od vas. Zato se morate na vreme upoznati sa tim ljudima.

Dobro istražite šta je to što ih navodi na akciju kako biste mogli baš na to da apelujete prilikom formiranja komunikacionih poruka.

Neke od osnovnih informacija koje morate imati jesu uzrast onih kojima se obraćate, koliko članova porodice imaju, da li su zaposleni ili nisu, čime se bave, gde žive, a i sve ostale dodatne odrednice mogu vam samo pomoći da bliže odredite kome se obraćate.

Ustanovite svoj ton komunikacije

Ukoliko zastupate određeni brend, morate poznavati njegovu ličnost kao svoju i dodeliti mu glas koji će ljudi moći uvek da prepoznaju među hiljadu drugih.

Taj način pisanja ćete primenjivati na svaku narednu objavu koju budete kreirali, jer je konzistentnost u načinu govora i obraćanju ključna kako bi se vaša ciljna grupa navikla na vas i na vaše stavove.

Ukoliko razgovarate sa mlađom ciljnom grupom, ton će vam biti ležerniji i sigurno ćete više koristiti žargon, ali na primer, za stariju, zaposlenu publiku moraćete da smirite glas i da uozbiljite priču.

Čitajte o svojoj industriji

Foto: Pixabay.com

Prvo što uradite svakoga jutra verovatno jeste da popijete kafu. Ukoliko ste tip osobe koja u tom trenutku želi apsolutni mir, onda ovo vreme možete iskoristiti i za prelistavanje vesti od prethodnog dana. Otvorite neki od portala i blogova relevantnih za vaš biznis ili, ukoliko se bavite marketingom, za biznis vaših klijenata. Pročitajte šta je to što se dešava. Da biste mogli da kreirate sadržaje koji će izazvati reakcije, morate biti dobro informisani o svakom segmentu poslovanja vas i vaših konkurenata.

Pored ovih navika i koraka koje ćete pratiti prilikom kreiranja sadržaja za brend koji zastupate, važno je da imate i osnovno poznavanje marketinga, da biste znali koje reči da koristite i kako da usmerite komunikaciju ka pravoj ciljnoj grupi. Ono što želite da postignete jeste njihovo interesovanje i konačno, akcija, odnosno kupovina.

Ukoliko još ne posedujete ove veštine, upišite obuku za kreativca i napravite pravi izbor kada je u pitanju vaša karijera i način na koji ćete iskoristiti svoj talenat za pisanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA