≫ 

Kako će razvoj kvantnih računara uticati na kripto valute?

Koliko brzo napreduje kvantna kriptografija?

  • 1
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic

Foto: Irena Herak, promo

Pre nekoliko dana Google je objavio da je postigao prodor u kvantnom računarstvu koji će kompanji obezbediti nadmoć nad gotovo svim ostalim sistemima. Pomenuti prodor se ogleda u kreiranju kvantnog računara koji je u stanju da vrši izračunavanja koji ni najbrži računari ne mogu da savladaju.

Da bismo bolje razumeli kako funkcionišu kvantni računari, osvrnimo se najpre na način funkcionisanja kasičnih digitalnih računara. Savremeni digitalni računari funkcionišu u binarnom numeričkom sistemu. Naime obrađuju samo dva podatka - bita, nulu i jedinicu, pri čemu se koriste pravila binarnog sabiranja. Digitalni računari koji su u širokoj upotrebi sve operacije koje izvršavaju svode na sabiranje u binarnom numeričkom sistemu.

Sa druge strane, kvantni računari ne operišu sa bitovima već sa kvantnim bitovima - kubitima koji su osnovne jedinice kvantne informacije. Ne ulazeći u matematički aparat kvantne mehanike, kubiti mogu sadržati više od jedne informacije, tako da kvantni računari mogu istovremen obrađivati znatno više podataka nego što to mogu binarni računari. Na taj način brzina kojom računa kvantni računar daleko premašuje brzinu kojom operacije izvršava binarni digitalni računar čak i do 100 miliona puta.

Ilustracije radi, za proračun koji bi binarni računar računao duže od tri godine, kvantnom računaru je potrebna samo jedna sekunda!

U kriptografskim algoritmima ključevi su jedan od najbitnijih elemenata koji garantuju nepovredivost kriptovanih podataka i najčešća su meta napada. Bezbedno upravljanje kriptografskim ključevima garantuje kako njihovu nepovredivost, tako i tajnost kriptovanih podataka. Postoje različite vrste napada na kriptografske ključeve u cilju njihovog otkrivanja i pristupa šifrovanim podacima. Jedna od metoda je isprobvanje svih mogućih vrednosti ključa od koji će jedna biti ona koju tražimo. Za ovakvu operaciju binarnom računaru bi trebalo veoma mnogo vremena dok bi kvantni računar operaciju izvršio u trenu i kompromitovao čitav sistem. Iz pomenutog razloga, kriptografi širom sveta intenzivno rade na novim kriptografskim mehanizmima koji će biti primenjivi u kvantnom računarstvu.

U sistemu kripto valuta, kriptografija igra značajnu ulogu, u smislu izračunavanja heš vrednosti informacija u bloku, o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima. Iz heš vrednosti nije moguće izračunati originalnu vrednost, ali bismo dovoljno velikim brojem pokušaja, uspeli da pogodimo vrednost koja ima odgovarajući heš. Klasičnim računarima to nije moguće postići u realnom vremenu ali je zato moguće korišćenjem kvantnih računara. Možemo zaključiti da pojava kvantnih računara može da ugrozi bezbedno funkcionisanje kripto valuta ugrožavajući, zapravo, postojeće kriptografske mehanizme.

Ukoliko žele da opstanu u eri kvantnog računarstva, kripto valute se moraju prilagoditi, korišćenjem novih kriptografskih mehanizama koji su tek u fazi nastajanja. Kvantni računari već postižu svoje prve uspehe kao i novi kriptografski metodi koje razvija, pre svega, NIST (National Institute of Standards and Technology). U svakom slučaju, razvoj kvantnog računarstava će nam doneti veoma zanimljivu budućnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    23. novembar 2019 | 14:44

    "kubiti mogu sadržati više od jedne informacije" - УФ, није тачно. Ипак питајте некога ко зна... Мени је позната једна књига на српском, па идите тим трагом...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA