Šta će nam doneti nove tehnologije koje podržavaju kripto valute?

U kojoj meri će nove tehnologije promeniti svakodnevni život?

  • 1
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Kripto valute su donele potpuno novi pristup finansijskim transakcijama koje su obavljaju na potpuno novi način, korišćenjem drugačije vrste valuta i pre svega potpuno nove tehnologije. Blokčejn tehnologija na kojoj se zasniva rad većine kripto valuta predstavlja revolucionarnu tehnologiju koja neprekidno nalazi svoju primenu u različitim oblastima ljudske delatnosti. Iako mnogi vezuju blokčejn za kripto vlaute primena nove tehnologija već ima i imaće ubuduće dalekosežne posledice. Iako je blokčejn nastao prevashodno kao podrška radu bitkoina, verovatno je da ni njegovi kreatori, odnosno Satoši Nakamoto, nisu imali predstavu kuda će sve to odvesti.

Neka predviđanja govore u prilog tome da će blokčejn tehnologija u toku predstojeće decenije uticati na više različitih poslovnih oblasti i potpuno ih reformisati. Mnoge industrije će promeniti svoj način poslovanja i počeće da funkcionišu na potonuo novi i drugačiji način. Usvajanjem nove tehnologije, poslovi koji su se odvijali na tradicionalan način, dobijaju potpuno novu dimenziju i odvijaju se na drugačiji ali istovremeno i efikasniji način. Imajući u vidu zakonitosti kapitala, svaka tehnologija koja donosi racionalizaciju poslovanja i ostvaruje uštede, biće prihvaćena.

Jedna od oblasti koja je pretrpela najradikalnije promene je elektronska trgovina. Klasična elektronska trgovina podrazumeva postojanje države koja emituje valutu, bankarskog sistema i kanala za transfer novca. Kripto valute su iz pomenutog lanca izbacile države, banke kao i kanale transfera novca koje kontrolišu države i banke. Uspostavljana je potpuno nova infrastruktura, nezavisna od bilo koje države ili institucije finansijskog tržišta. Do tada potpuno nezamisliv koncept koji je uprkos početnoj skepsi dokazao svoju pouzdanost i efikasnost. Novi način trgovine je zasnovan na bilateralnoj razmeni, Peer-To-Peer, bez potrebe za trećom stranom koja bi bila arbitar u finansijskim transakcijama.

Industrija kompjuterskih igara je u punom zamahu i zauzima značajno mesto na svetskoj industrijskoj sceni. Do nedavno je plaćanje licenci za igranja sve popularnijih igara vršeno FIAT valutama, koje zapravo nisu imale alternativu. Danas je uobičajeno plaćanje nadoknade za igranje igara korišćenjem kripto valuta. U jednom od prošlih nastavaka smo pisali o korišćenju kripto valuta u igrama na sreću. Pored prednosti koje se ogledaju u samoj efikasnosti kripto valuta, njihovo korišćenje donosi i aspekt relativne anonimnosti, što odgovara igračima koji učestvuju u igrama na sreću.

Turistička industrija, takođe, doživljava svoju transformaciju korišćenjem novih tehnologija. Upotrebu novih tehnologija u turističkoj ponudi možemo u najvećoj meri sagledati pojavom Airbnb sistema rezervisanja i korišćenja turističkih resursa. Airbnb ne poseduje ni jedan turistički objekat ali upravlja milionima istih. Ovakva ideja je do skora bila potpuno nezamisliva. Ono što je posebno interesantno je da se u turističkoj industriji blokčejn tehnologija susreće sa IoT tehnologijom. Kakve novine će taj susret  doneti, i šta će nastati simbiozom ove dve tehnologije teško je predvideti. Veruje se da će rezultat biti spektakularan.

Sa sigurnošću možemo zaključiti da će nam nove tehnologije koje su podržale kripto valute, doneti zanimljiva i uzbudljiva rešenja koje će uneti značajne izmene u naš život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anonimus

    25. mart 2020 | 12:08

    Kriptovalute ce se sve vise koristiti, dok na kraju ne budu postojale samo one. Bitcoinkupovinaprodaja ce biti sve popularnija, treba na vreme misliti o kupovini kriptovaluta...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA