Četiri načina da saberete misli: Evo kako da se usredsredite na posao i pored ometanja

Naučnici tvrde da je pažnja ograničen resurs i da postoji određeni broj „fioka” koje mogu biti istovremeno popunjene i koje vam mogu odvlačiti pažnju

  • 0
Muškarac Foto-ilustracija: Pixabay

Da li ste nekada čuli za izraz prokrastinacija

Čak iako niste, budite sigurni da je i sami sprovodite više puta u toku dana. U pitanju je odlaganje. To znači da ćete, ukoliko ne želite da radite nešto, posvetiti vreme bilo čemu drugom umesto tome što treba da radite.

Pored prokrastinacije, postoji još mnogo drugih vrsta ometajućih faktora koji nam u toku radnog dana mogu narušiti koncentraciju.

Zato smo pripremili nekoliko tehnika koje će vam pomoći da saberete misli.

Sami izaberite šta vas ometa

Naučnici tvrde da je pažnja ograničen resurs i da postoji određeni broj „fioka” koje mogu biti istovremeno popunjene i koje vam mogu odvlačiti pažnju.

Zato je najbolje rešenje da sami izaberete šta je to što će vas ometati. Na taj način nećete ostaviti previše prostora za dodatne aktivnosti ili distrakcije koje mogu da vam naruše koncentraciju i produktivnost.

Na primer, možete pustiti neku instrumentalnu muziku kako biste ograničili to što vam smeta.

Muzika bez reči ne dovodi vas u opasnost da počnete da razmišljate o tekstu.

Eliminišite distrakcije

Nekada vam pažnju može odvući element na koji naizgled ne možete da utičete. Možda ste nedavno prošli kroz raskid, možda imate problem na poslu na koji ne možete da utičete, a možda vas grize savest zbog nekog obećanja koje niste ispunili.

Iako je vidljive distrakcije moguće eliminisati vrlo jednostavno (sklonite ih u fioku), ovakve aspekte ne možete tako lako ukloniti.

Zato stručnjaci preporučuju da na nekoliko trenutaka zatvorite oči, zamislite da ste na plaži, da vam pogled luta daleko na horizontu, a da sve svoje probleme na koje ne možete da utičete zakopavate u pesak kako ih ne biste videli. Isprobajte, može vam pomoći.

Skuvajte kafu

Kofein ima jasnu i dokazanu vezu sa kognitivnim procesima. Naime, pomaže vam da fokusirate pažnju i saberete misli i da se usredsredite na to što u tom trenutku radite.

Ukoliko kafa nije nešto u čemu uživate, kockica crne čokolade vam takođe može pomoći da povećate nivo kofeina.

Ali vrednost nije samo u kofeinu. Ako redovno pijete kafu na poslu, vaš organizam je do sada počeo da povezuje ove dve radnje. Tako vas šolja vruće kafe može podsvesno podstaći da postignete rezultate koje ste planirali za danas.

Napravite pauzu

Ukoliko sve tehnike zakažu i vaše misli i dalje odlaze ka određenoj situaciji ili predmetu, napravite pauzu. Nema ničeg lošeg u tome da ipak odvojite pet minuta da na tome i radite.

Možda će vam rešavanje te situacije ili barem proces dolaska do rešenja u mislima pomoći da se fokusirate na to što morate danas da završite. Jedan uspeh motiviše i podstiče na drugi. Ne potcenjujte značaj pauze na vašu produktivnost.

Kada ste u zatvorenom okruženju, odnosno u firmi koja je deo razvijenog sistema, postoje osobe koje se bave upravo time da učine vaše radno mesto što boljim za vas. To znači da će vam oni pomoći da smanjite broj onih elemenata koji vas ometaju i da se fokusirate na lični razvoj. To su HR menadžeri, čiji je osnovni posao motivacija zaposlenih.

Ukoliko i vi želite da se bavite ovim humanim i izuzetno traženim poslom, upišite menadžment u ljudskim resursima i pronađite novi posao već za godinu dana.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA