≫ 

Da li je Tesla još pre 122 godine predvideo dronove?

"Tesla je mislio da će razvojem tehnologije zavladati mir, međutim svet je vrlo brzo postao bipolaran..."

  • 8
Nikola Tesla, Naučnik Nikola Tesla / Foto: JACQUES BOYER / Roger Viollet / Profimedia

Genijalni naučnik Nikola Tesla zaslužan što je digitalna era ovakva kakva je danas. Od mnogih Teslinih patenata zanimljiva je priča iz novembra 1898. godine, kada je naučnik govorio o načinu funkcionisanja i širokoj primeni bespilotnih vozila.

O Teslinim dronovima i bežičnom sistemu prenosa u Jutarnjem programu RTS-a pričao je profesor dr Petar Kočović.

Patent o kome je Tesla pisao, odnosio se na to da bi bespilotna vozila i plovila mogla da se koriste za prenos pisama i pošiljki, za komunikaciju, izviđanje terena, hvatanje morskih životinja.

- U njegovom patentnom opisu stoji jedan duži pasus i to govori kakve je vizije tada imao Tesla. To je bilo 1898. godine kada je patent demonstrirao u Medisonu. Tada je predvideo da će letenje u budućnosti biti moguće. Danas imamo male letelice kojima se upravlja radiotalasima, one su postale igračka – rekao je Kočović.

Šta je Tesla govorio o letelicama koje mi danas nazivamo dronovima?

- Tesla nije upotrebio dron, reč je nastala kasnije, ali je predvideo da će se dron koristiti u inženjerske, komercijalne i naučne svrhe. Kada znamo da je to bilo pre 122 godine, ostaje fascinantno kako je Tesla zamislio budućnost - rekao je profesor.

Tada je Tesla govorio da je najveća vrednost njegovog izuma bila uticaj na ratovanja i naoružanja, a zbog sigurne i permanentne moći, dron bi proizveo permanentan mir među nacijama.

- Tesla je mislio da će razvojem tehnologije zavladati mir, međutim svet je vrlo brzo postao bipolaran - istakao je profesor Kočović.

dron Foto: Pixabay

Tesla je predstavio svetu prenos bez žica i kablova i drugih vrsta mehaničke povezanosti. Da li i koliko to ima veze sa vrstama bežičnog prenosa koji mi imamao danas?

- Kada se napravi prvi u seriji izuma, onda on postaje platforma i Tesla je napravio platformu za sve ono što je bežično. Do kraja svog života usavršavao je patente, a tada je nastao i patent radio aparata, koji je pripisan Markoniju, ali je Tesli vraćen posle njegove smrti - rekao je profesor dr Petar Kočović.

Pre deset godina, 10. Jul, dan kada je Nikola Tesla rođen 1856. godine, proglašen je za Dan nauke i tehnologije u Srbiji.

Video: Nevidljive nebeske oči Vojske Srbije: Ovo su dronovi koje koriste naše snage

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JO

    9. jul 2020 | 21:39

    Tesla nije iz ove galaksije. Pre 122 godine 3 četvrtine planete je bilo nepismeno a on je pravio izume koje današnji inženjeri ne mogu da shvate.

  • Elektro-vozač

    9. jul 2020 | 19:20

    Tesla je tada i demonstrirao svoj brod/čamac sa daljinskim upravljanjem (koji meni vise izgleda kao podmornica ali ne roni).

  • Aca

    9. jul 2020 | 18:24

    A jel predvideo vucica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA