≫ 

Da li Rusija razvija sistem veštačke inteligencije koji će nadzirati kripto valute?

Kakve će posledice imati primena sistema veštačke inteligencije?

  • 2
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic Foto: Irena Herak, CoinDesk

Veštačka inteligencija (Artificial Intelligence - AI) je već dugo vremena tema različitih diskusija, rasprava i često suprotstavljenih mišljenja i stavova. Postoji dosta mistifikacije na temu veštačke inteligencije čemu u mnogome doprinose knjige i filmovi koji prikazuju apokaliptičnu budućnost u kojoj veštačka inteligencija preuzima svu moć u svoje ruke i ugrožava egzistenciju čovečanstva.

Ipak, dobro je imati na umu da se radi o komercijalnim umetničkim delima koja imaju za cilj da privuku pažnju gledalaca i kao konačni cilj, treba da zarade novac.

Postoji više pristupa oblasti veštačke inteligencije pa samim tim i više različitih definicija šta je zapravo veštačka inteligencija. Jedna od definicija glasi da je veštačka inteligencija zapravo prepoznavanje oblika. Iz ove definicije bi se moglo zaključiti da je inteligentan svaki sistem koji može da raspozna dva različita oblika. Ovo je samo jedan od mogućih pristupa i zasigurno će mnogi imati potpuno drugačije mišljenje.

Ono što se sa sigurnošću može tvrditi je da je svrha veštačke inteligencije da zameni čoveka u određenim segmentima intelektualnih aktivnosti.

Za vreme industrijske revolucije mašine su korišćene kako bi zamenile čoveka u oblastima fizičkog rada, dok u informatičkoj revoluciji informaciona tehnologija i veštačka inteligencija zamenjuju čoveka u intelektualnim aktivnostima.

Za sada je primena veštačke inteligencije na relativno niskom nivou i daleko je od dostizanja intelektualnih kapaciteta čoveka. Kojom brzinom će se dalje razvijati, teško je proceniti.

Prema dostupnim informacijama, Rusija razvija sistem koji koristi veštačku inteligenciju za praćenje i analiziranje transakcija koje uključuju kripto valute, kao što su bitcoin, dash i monero. Kako tvrde izvori, prototip sistema je već kreiran i nalazi se u fazi testiranja.

Zanimljivo je da je vest objavljena nakon što je predsednik Rusije, Vladimir Putin potpisao Zakon o kripto valutama. Savezna služba finansijskog praćenja Ruske Federacije (Rosfinmonitoring) je Federalna služba koja ima za cilj da prikupi i analizira informacije o finansijskim transakcijama u cilju borbe protiv pranja novca, finansiranja terorizma i drugih vrsta finansijskog kriminala. Pored toga, organizacija obrađuje i spiskove ljudi optuženih za terorističke aktivnosti.

Pored nadgledanja finansijskih transakcija u fiat valutama, sistemu je dodata i funkcionalnost za nadgledanje kripto valuta za koju se očekuje da će uskoro biti operativna. Ono što je zanimljivo je da se u sistem za nadgledanje uključuje veštačka inteligencija, što do sada nije bio slučaj.

To znači da će sve transakcije, uključujući i transakcije kripto valutama biti neprekidno nadzirane i analizirane od strane sistema veštačke inteligencije. Prema algoritmima će biti prepoznate sumnjive transakcije i biti prosleđivane na dalju obradu i analizu. Što je još zanimljivije, algoritmi se kreiraju korišćenjem sistema mašinskog učenja. To znači da sistem sam uči, izvodi zaključke i unapređuje algoritme koje koristi. Jednom rečju razvija se sistem koji će imati gotovo potpunu kontrolu nad finansijskim tržištem, uključujući i kontrolu kripto valuta.

Veliki umovi kao što su Stiven Hoking i Ilon Mask su izrazili ozbiljnu zabrinutost u vezi uticaja veštačke inteligencije na budućnost čovečanstva. Da li će veštačka inteligencija zaista uništiti čovečanstvo ili će stvoriti savršeni svet u kome će sve rutinske intelektualne poslove obavljati računari, saznaćemo u budućnosti koja možda i nije toliko daleko.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA