≫ 

Šta nam poručuje Elon Mask u vezi čuvanja kripto ključeva?

Da li je pouzdano ključeve poveriti berzi kripto valuta?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Kripto valute funkcionišu na blokčejn tehnologiji koja je unela revoluciju ne samo na finansijskom tržištu, već i u mnogo drugih oblasti. Iako su mnogi blokčejnovi vrzali isključivo sa kripto valutama, to zapravo nije tako. Blokčejn tehnologija se, recimo, može primeniti u organizaciji lanca snabdevanja nekom sirovinom koja je potrebna za proizvodnju ili možda u nedvosmislenom određivanju porekla nekog vina, kao još i bezbroj drugih primera. Same kripto valute imaju svoju svrhu koja je unela potpuno nove poglede na finansijsko tržište i ponudile su alternative metode funkcionisanja samog finansijskog tržišta. Iako su kripto valute već ušle u široku upotrebu, neke od elementarnih stvari nisu do kraja razjašnjene, barem ne običnim igračima na kripto tržištu.

Jedan od osnovnih elemenata koji se uzima zdravo za gotovo je kripto novčanik. Pisali smo u prethodnim nastavcima o hardverskim i softverskim varijantama kripto novčanika, kao i o prednostima i nedostacima svakog od njih.

Foto: Pixabay

Kripto novčanik predstavlja memorijsku lokaciju u kojoj se čuvaju kriptografski ključevi. Kriptografski ključevi nisu ništa drugo do brojevi koji se najčešće interpretiraju u heksadecimalnom obliku, kako se to inače radi u kriptografiji. Infrastruktura sa javnim ključevima podrazumeva asimetričnu fotografiju odnosno postojanje dva komplementarna ključa koji učestvuju u sistemu kriptovanja.

Tajni ključ je poverljiv i poseduje ga samo vlasnik kripto novčanika koji tajnim ključem verifikuje svoje vlasništvo nad svim kripto novčićima koji se u novčaniku nalaze. Bez tajnog ključa vlasnik ne može pristupiti svom digitalnom novčaniku niti dokazati da su kripto valute zaista njegove. Zbog navedenih razloga veoma je bitno da tajni ključ bude isključivo pod nadzorom vlasnika.

Zbog različitih tehnoloških rešenja, korisniku često nije potpuno jasno gde se čuva njegov tajni ključ kao i ko sve i pod kakvim uslovima može da mu pristupi? Postavlja se pitanje da li proizvođač bilo sofverskog bilo hardverskog kripto novčanika moža da pristupi njegovom sadržaju? Proizvođači ne prikazuju javno svoj kod, a i da prikazuju koliko bi to korisniku zaista značilo? Takođe se postavlja pitanje da li postoji takozvani „backdoor“, odnosno „mala vrata“ za koja zna jedino proizvođač i putem kojih može pristupiti ključevima?

Foto: Pixabay

Ako ostavimo sve to po strani i za trenutak pretpostavimo da je sve urađeno u legalnom i etičkom maniru, sledeće pitanje je šta se dešava sa kripto berzama? Kada trgujete na berzi kripto valuta, sama berza ima pristup Vašem novčaniku kako bi se trgovina uopšte odvijala, što zapravo nije uslov, ali je tako korisnicima predstavljeno. Kao korisnik, zapravo ne znamo ko pristupa našoj kripto imovini sa strane berze i da li će odraditi fer transakcije ili će zloupotrebiti naše poverenje.

U tom smislu su se polarizovala dva različita mišljenja - jedno koje zagovara puno poverenje u kripto berze i drugo koje promoviše apsolutno vlasništvo nad kriptografskim ključevima.

Postoje razlozi i za i protiv i teško je odlučiti šta je bolje.

Ipak, korisno je poslušati mišljenje koje je dao Elon Mask, vlasnik kompanije SpaceX koja je znatan deo svoje imovine pretvorila u kripto valute. Mišljenje Ilona Maska je da kriptografski ključ mora ostati u posedu vlasnika inače se kompletna kripto imovina dovodi u pitanje.

Odluku o tome da li će svoje kripto ključeve poveriti berzi ili ih čuvati sami, doneće korisnici prema svom mišljenju. U svakom slučaju dobro je čuti i mišljenje uspešnog biznismena kao što je Elon Mask.

Video: Svemirska raketa Ilona Maska doživela krah: Umesto na Marsu, završila u delovima

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA