≫ 

Kako se odbraniti od novog načina krađe kriptovaluta?

Prilikom pljačke kombinuju se klasična krađa telefona, prevara i gruba sila

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Ukoliko vam neko ukrade novac sa bankovnog računa ili se transakcija dogodi greškom, moguće je ući u trag transferisanom novcu i vratiti ga na izvorni račun. Kod kriptovaluta to nije moguće što ovakvu vrstu krađe čini atraktivnijom za kriminalce. Jednom transferisanih novac, krađom ili greškom, ne može se vratiti nazad. Jednostavno ne znate ko je vlasnik računa kome je novac transferisan.

Hakovati Android mobilni telefon nije tako teški postoji mnoštvo alata koji ovaj postupak čine krajnje jednostavnim. Ukoliko se ostvari root pristup telefonu, moguće je videti sve pa i ključeve koji se nalaze u novčaniku za kriptovalute.

Ipak, za ovakav postupak potrebna su određena znanja i određene veštine koje kradljivci često nemaju.

Iz tih razloga, u Londonu su se lopovi vratili na klasične krađe i to krađe mobilnih telefona. Jednom kada imaju mobilni telefon žrtve u svojim rukama, jednostavno prebace kriptovalute na neki od svojih ili prolaznih računa, nakon čega bacaju ili uništavaju mobilni telefon kako im se ne bi ušlo u trag.

Lopovi ciljaju investitore digitalnih valuta na ulici u talasu „kripto pljački“, upozorava londonska policija, a žrtve su prijavile da su hiljade funti ukradene nakon što su im mobilni telefoni zaplenjeni. Analize opisanih pljački pokazuju da kriminalci kombinuju fizičku snagu sa digitalnim znanjem kako bi oteli kriptovalute.

Primenjuju se čak i metode pljački u kojima lopovi najpre otmu telefon i ostale lične stvari, a zatim ih navodno bace i pobegnu u strahu od policije. Za vreme dok poseduju telefon u svojim rukama, vrše transfer kriptovaluta.

Jedna od žrtava je prijavila da su joj na taj način oteli 5.000 funti!

Prevare vrše i navodni dileri narkotika, koji traže telefon žrtava kako bi uneli svoj broj telefona kao kontakt. Međutim, prevaranti zapravo pristupaju kripto novčaniku i transferišu digitalnu valutu na svoj račun. U jednom slučaju je nastao problem jer se telefon otključava skeniranjem lica korisnika, što su nasilnici učinili grubom silom, prislonivši žrtvu uza zid i tom prilikom su mu uzeli 6.000 funti.

U jednom od slučajeva, napadači su prisilili žrtvu da otključa telefon svojim otiskom prsta i tom prilikom su mu ukrali preko 28.000 funti. Pored toga, kriminalci nastoje da se približe žrtvi i uoče PIN ili figuru koja se „crta“ radi otključavanja telefona, recimo u restoranu, gde korisnici često plaćaju mobilnim telefonima.

Nakon toga vrše klasičnu krađu čitave torbice ili samog telefona, otključavaju ga transferišu digitalne valute na svoje račune.

Jedan od razloga što se dešavaju ovakve pojave je i taj što ljudi drže ogroman novac na kritpo računima i pri tome koriste mobilne telefone koji nisu bezbedni. Ukoliko bi koristili kripto aplikacije sa laptop računara zajedno sa hardverskim kritpo novčanikom, o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima, ovakve pojave se ne bi dešavale.

Postavlja se pitanje da li previše verujemo svojim mobilnim telefonima?

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA