≫ 

Veselin Jevrosimović: Računar na stolu

Sveprisutnost računara omogućiće korišćenje procesorske snage iz različitih izvora, od nosive tehnologije, do onih koji ne moraju obavezno da budu fizički blizu

  • 0
kancelarija Foto: Freepik

U poslednjih nekoliko decenija postalo je sasvim uobičajeno da se na svim stolovima u kancelarijama nalaze računari. U početku su to upravo bili "stoni" kompjuteri, sa posebnim povelikim kućištem i odvojenim monitorom.

Nešto kasnije zamenili su ih prenosni laptop računari, ali se slika nije značajnije promenila, kao ni način njihove upotrebe.

Veselin Jevrosimović Foto: Nikola Tomić

Naime, u većini slučajeva, ljudi koji u svakodnevnom poslu upotrebljavaju računare dan provode tako što u njih unose podatke i kreiraju različita poslovna dokumenta, uključujući i proračune, prezentacije i izveštaje.

To bi u doglednoj budućnosti moglo da se promeni.

Manuelni poslovi ove vrste trebalo bi da nestanu. Njih će obavljati sistemi veštačke inteligencije sposobni da uče na osnovu analize velikih količina podataka i prethodno obavljenih zadataka.

Naravno, time neće prestati potreba za ljudima u tim istim kancelarijama.

Oni će i dalje biti neophodni, ali kao kreativna pokretačka snaga za definisanje zadataka, procenu rezultata dobijenih od računara i donošenje odluka.

Shodno tome, promeniće se izgled kompjutera na stolovima, a možda i samih stolova.

Naime, sveprisutnost računara omogućiće korišćenje procesorske snage iz različitih izvora, od nosive tehnologije, do onih koji ne moraju obavezno da budu fizički blizu. Moguće je i da ćemo imati neki oblik virtuelne realnosti, digitalnog sveta u kome ćemo obavljati poslove.

Za sada još niko dovoljno pouzdano ne može da kaže kako će izgledati ostvarenje ideje multiversa (eng. multiverse) i u kom pravcu bi njegov razvoj mogao da krene, ali je sigurno da će radna okruženja budućnosti biti nekakav spoj stvarnog i digitalnog sveta. Ono što je izvesno jeste da će biti potrebni neki novi kadrovi osposobljeni da na taj način funkcionišu i budu produktivni.

Potrebno je da već sada razmišljamo o tome i da nove generacije naoružavamo potrebnim znanjima i veštinama.

Kompjuterska revolucija označila je početak digitalnog doba. San o računaru u svakom domu odavno je ostvaren. Vreme je za nove snove o ljudskoj kreativnosti oslobođenoj stega tehnologije koja se nameće i smeta joj.

Računari u nekom obliku jesu neophodni, ali kao sveprisutna mogućnost da iskoristimo njihovu snagu i sposobnosti. Ostvarenje te ideje bi ujedno mogao da bude i početak jednog novog doba - doba mudrosti.

(Telegraf.rs/Veselin Jevrosimović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA